IZ: Izjednačiti minimalnu platu imama sa prosječnom u BiH

N1

Održana je posljednja sjednica Sabora Islamske zajednice. Najavljeni su novi izbori za kraj godine. Sabor pored ovog pitanja razmatrao restituciju imovine, izvještaj o radu Sabora, ali i pitanje plata imama.

Iz Bosne i Hercegovine odlaze i imami, ustvrdio je ovo Agan Bunić, član Sabora IZ u obraćanju novinarima tokom današnjeg zasjedanja Sabora.

“Ja mogu govoriti da je iz Krajine otišlo 30-ak imama”, rekao je Bunić te dodao: “Dosta često rade na bauštelama, poslove kao i mnogi naši sugrađani. Plaća od 400-500 KM koja je redovna, ili nije redovna ne može biti motiv da ostane pa makar se on zvao i imam.”

Ubrzo je stigla reakcija Islamske zajednice. Kako navode otišla su tri imama, jedan zbog supruge, drugi radi kao socijalni radnik, a treći obavlja druge poslove.

“Mi smo iznenađeni informacijom ili bolje kazano dezinformacijom da je 30 imama napustilo imamsku službu i da su se zaposlili kao radnici na “baušteli”, stoji u saopštenju Islamske zajednice.

Danas je usvojena inicijativa o povećanju plata imamima, kazala je novinarima Amila Alikadić Husović.

“Insistiramo dakle da se materijalno stanje imama u potpunosti riješi, do osiguranja porodice u slučaju smrti člana porodice, bolesti, ne samo imama, nego i člana porodice, i naravno u slučaju školovanja djece”, pojašnjava članica Sabora Amila Alikadić Husović.

Raspravljalo se o položaju imama za koje je nadležan ovaj Sabor, u Evropi, Sjevernoj Americi, te zemljama u regiji Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji.

“U Vojvodini, u svim onim dijelovima gdje su muslimani u manjini će se iz posebnog Fonda koji se naziva Bejtul mal raditi na tome da se imamima povećaju plate, da žive život vjerskog učenjaka, i prvog u svojoj zajednici”, dodala je Alikadić.

“Položaj onih imama koji rade na prostoru Sandžaka je itekako bolji nego li onih koji rade na prostoru Srbije i Vojvodine”, rekao je Mevlud Dudić, muftija iz Sandžaka.

Teško je kaže i drugim imamima van Sandžaka, zbog čega primaju pomoć tvrdi muftija Dudić.

“U iznosu od 150 evra svaki mjesec”, dodao je Dudić.

Na danas održanom Saboru razmatran je i problem restitucije vakufske imovine. Ali i izvještaj o radu Sabora. Nije bilo riječi o smjeni predsjednika Hasana Čengića o kojoj se špekulisalo. Ovo je inače poslednja sjednica ovog saziva Sabora, a novi izbori zakazani su za kraj godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.