Crnalić: Kako Tužilaštvo zna o čemu će svjedoci govoriti

Vijesti 29. apr 201807:11 > 07:18
N1

Advokat Atifa Dudakovića, Asim Crnalić, kazao je novinarima nakon ročišta kako odbrana nije imala mogućnost ozbiljno razmotriti navode Tužiteljstva i pregledati dokaze zbog čega se advokati nisu ozbiljno bavili osnovama sumnje.

CD-ove sa preko 7.500 stranica dokazanog materijala dobili su tek sinoć, dok je prijedlog Tužilaštva za određivanje mjera pritvora proslijeđen danas oko 18 sati, pojasnio je Crnalić.

Kada je u pitanju poseban pritvorski razlog, a to je utjecaj na svjedoke, moje je mišljenje da Tužilaštvo nije dalo uvjerljive razloge za određivanje pritvora po tom osnovu. Nema nijednog primjera utjecaja na preko 400 saslušanih svjedoka. Moraju se dati konkretni navodi utjecaja, a ne obrazlagati apstraktna mogućnost da se to dogodi..To je već dovoljno utvrđena sudska praksa i odlukama Ustavnog suda BiH i rješenjima suda BiH, tako da ja se nadam da će ovaj sud voditi računa o ljudskim pravima osumnjičenika i osujetiti namjeru Tužiilaštva da izmanipulira Sud“, kazao je Crnalić.

On je i pred novinarima ponovio kako je 15 svjedoka koje je Tužilaštvu ostalo da ih ispitaju, moglo biti ispitano i ranije te da se radi o svejovrsnom alibiju Tužilaštva koje je s namjerom ostavljeno da bi se uticalo na određivanje pritvora.

Zbog toga postavljam i javno pitanje, kako Tužilaštvo zna o čemu će govoriti svjedoci, a nije ih saslušalo. Pa ipak traže mjeru pritvora kako osumnjičenici ne bi na njih utjecali“, podvlači Crnalić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.