Hasanović ispolitizirao dodjelu Njemačke filmske nagrade

Vijesti 29. apr 201815:54 > 15:55
Screenshot/Youtube

Mediji na njemačkom govornom području pišu o političkim porukama koje je na dodjeli Njemačke filmske nagrade odaslao Edin Hasanović, glumac porijeklom iz BiH.

Glumac Edin Hasanović je u petak, zajedno sa legendarnom njemačkom glumicom Iris Berben, moderirao šou dodjele ovogodišnje Njemačke filmske nagrade. Tako je ovaj 26-godišnjak, rođen u Zvorniku, postao najmlađi moderator u historiji ove manifestacije, koja se održava od 1951. Inače, Hasanović se izuzetno dobro etablirao na njemačkoj glumačkoj sceni i do sada je ostvario zapažene uloge u brojnim njemačkim televizijskim serijama i filmovima, a dobitnik je i dviju „Zlatnih kamera”, kojima je odlikovan kao najbolji mladi glumac, te za najbolju produkciju, podsjeća DW.

Tabloid Bild je sinošnju ceremoniju ocijenio do sada najpolitičnijom u njenoj historiji, a zasluge za to u najvećoj mjeri pripisuje Hasanoviću.

„Pored mnogih gegova, ovaj novajlija je uspio lansirati čitav vatromet političkih izjava i na taj način pokazati jasan stav protiv ksenofobije”, piše Bild.

“Nakon toga, AfD-ov političar Björn Höcke (46) je od Edina Hasanovića počašćen satiričnom kritikom. Tako je ovaj rođeni Bosanac, prije prve dodijele nagrade, rekao: ‘Pitam se kakav je to osjećaj: čitav život se boriš protiv izbjeglica tvrdeći da će one pregaziti tvoju zemlju, razvodniti kulturu, izazvati nemire… A onda sjediš u svom domu, uključiš televizor, a neko ko je bivši izbeglica moderira Njemačku filmsku nagradu. To je gadno! ‘

Edin je nastavio, govoreći skoro bijesno: ‘Izbjeglica je čovjek koji bježi. To je stanje, ali NIJE identitet. Jasno, integracija se odvija u oba smijera, ali ljudi NISU problem'”, navodi se još u članku tabloida Bild posvećenom ovom njemačkom glumcu rođenom u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

https://youtube.com/watch?v=P2fgGuWmjw4