Air tractor – rješenje za požare u BiH

Vijesti 29. apr 201816:31 > 16:40
N1

S toplijim vremenom povećava se opasnost od požara - signal je to vatrogascima da moraju biti u punoj pripravnosti. Nakon prošlogodišnjih velikih požara koji su harali Hercegovinom kada su u više navrata bila ugrožena domaćinstva, provjerili smo da li se spremnije ulazi u nadolazeću požarnu sezonu.

Iza Hercegovine je jedna od težih protupožarnih sezona. S vatrenom stihijom danima su se borili Čapljinci i to na više lokacija širom općine. Bilo je ugroženo preko 2.000 domova. Nakon preživljenog straha, mještani još uvijek u neizvjesnosti.

“Vatra se približila kućama na par metara, svako je ispred svoje kuće prskao da se vatra ne bi približila. Bio je strah, evo sad malo veća vrućina i nek nešto bilo šta baci, cigaretu ili nešto to će opet goriti”, smatra Jagica Vukančić.

Potrebno je, kažu, u takvim situacijama brzo djelovati, stoga ističu važnost hidrantske mreža za gašenje požara.

“Požari se ne gase, požari se lokaliziraju, samo se početni požari mogu ugasiti. Treba žurno reagovati, uraditi nekoliko hidranata i da se može djelovati čim prije”, pojašnjava Mijo Vukančić.

Mještanima koji su se samoorganizirali, spremni braniti svoje kuće – vatrogasci nisu imali šta dati – jer ni sami nemaju dovoljno – tako da su mnogi bili prepušteni sami sebi. Ove godine čapljinski vatrogasci u sezonu, kažu, ulaze puno spremniji, no još nije sve na potrebnom nivou.

“Oprema je za naše uvjete odlična, ali je uvijek fali. Prošle godine da smo imali stotine auta bilo bi nam malo. Ove godine dobili smo novo vatrogasno vozilo od županije”, kaže Mate Jurtković, komandir VJ Čapljina.

Uveliko im posao olakšavaju kamere koje im pomažu u prevenciji i otkrivanju požara, no za rubne općine s malobrojnim stanovništvom, bez vatrogasne opreme malo se, tvrde, može učiniti kad stihija zauzme veliku površinu.

S druge strane Vlada HNK usvojila je Plan utroška novčanih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo u iznosu 32.354,68 KM. Sredstva će, uz ostalo, biti utrošena za nabavku vatrogasne opreme, stručno obučavanje i osposobljavanje vatrogasaca. A s obzirom na to da se Hercegovci već tradicionalno svake godine suočavaju s požarima, rješenje problema u Civilnoj zaštiti vide u kupovini air tractora – letjelici za gašenje požara.

“Dali smo zaduženje Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo da provjere modalitete i načine na koje bismo mogli isfinansirati takvu letjelicu, postoje li neki projekti u okviru prekogranične suradnje ili će se obaviti razgovor i s drugim razinama vlasti BiH”, kaže Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

Samo za ovu letjelicu bi trebalo izdvojiti 5 miliona dolara, a za kanader 23 miliona, što je za BiH još uvijek misaona imenica. Zahvaljujući kanaderima iz Hrvatske , ali i helikopterima OS BiH ugašeni su mnogi požari, iako bi, slažu se mnogi, to trebalo da bude zadnja opcija. Štete koje je požar prouzrokovo samo na području HNK mjere se na desetine miliona KM, a s obzirom na to da su brojni veliki šumski požari prouzrokovani ljudskim nemarom ili nesavjesnim ponašanjem pojedinaca, nadležni apeluju na građane da u ljetnim mjesecima budu obzirni i da ne pale vatru na otvorenom, kako se prošlogodišnje scene sa požarišta više ne bi ponavljale.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.