Crnalić: Mjere zabrane su prihvatljive

Vijesti 29. apr 201818:56 > 18:57
N1

Mjere zabrane su prihvatljive za odbranu i nisu restriktivne, moramo priznati, kazao je u obraćanju medijima advokata Atifa Dudakovića, Asim Crnalić.

Crnalić je objasnio na šta se odnose mjere zabrane, koje je danas Sud Bosne i Hercegovine izrekao uhapšenim bivšim pripadnicima Petog korpusa, koji su osumnjičeni za ratni zločin.

“Mjere zabrane se odnose na zabranu komunikacije osumnjičenika sa pripadnicima Petog korpusa koji su sudjelovali u akciji ‘Sana 95’, kao i na zabranu komuniciranja sa medijima i javne nastupe na tu temu, dakle vezano za akciju ‘Sana 95’. O drugim pitanjima general Dudaković i ostali osumnjičenici mogu govoriti sa medijima, na javnim skupovima itd.”, istakao je advokat.

Podsjećamo, Sud BiH je danas odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora za svih 13 osumnjičenih za ratni zločin u predmetu Dudaković i drugi, koji su ubrzo pušteni na slobodu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u petak 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na čelu sa Dudakovićem.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilma. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.