Analitičar: Položaj radnika loš iz tri razloga

Vijesti 29. apr 201820:56 > 20:57
N1

Već godinama Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH 29. april obilježava kao svoj dan. Na ovaj dan trgovci se pitaju imaju li radnici razloga za slavlje. Napominju dok jedni slave, radnici u privatnom sektoru najčešće moraju da rade.

“Na listi međunarodnih praznika i danas nema niti jedan dan koji je rezervisan za trgovce i trgovinu. Drugi razlog je upravo činjenica da je 1. maj, kao dan kada bi sindikati trebali artikulisati zahtjeve vezano za radnička prava, afirmisati svoju borbu – nažalost praznik koji se još uvijek u ovoj zemlji slavi”, kaže Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

Predsjednica sindikata, istakla je da je u Sindikatu trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u prošloj godini otkriveno 305 slučajeva kršenja radničkih prava, a da su se do toga 194 slučaja odnosila na mobing.

“Značajno je istaći da je Sindikat od tih 305 slučajeva riješio 199 u korist radnika što je poboljšanje u odnosu na prethodne godine. Najveći problem je strah radnika jer je 20 posto slučajeva mobinga izgubili u prošloj godini zato što se kolegice i kolege boje svjedočiti u slučajevima mobinga zbog negativnih posljedica”, otkriva Beširović.

Više detalja ima Dženita Višća.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.