Organizacija starješina VRS: Sud BiH slijep na pravdu

Vijesti 29. apr 201822:10 > 22:11
N1

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske saopštila je da je Sud BiH "slijep na pravdu i srpske žrtve" i da institucije iz ovog bh. entiteta ponovo moraju da pokrenu referendum o nadležnosti ovog suda, koji je, kako je navedeno, antisrpski i radi izvan Dejtonskog sporazuma.

Iz ove organizacije ističu da su zapanjeni odlukom Suda BiH da bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković i 12 njegovih potčinjenih budu pušteni da se brane sa slobode.

“Sud BiH još jednom pokazuje pravo lice zatvarajući samo pripadnike srpskog naroda i ne hajući nad izvršiocima zločina nad Srbima”, saopšteno je iz ove organizacije.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske podsjeća da su rijetki primjeri ovog suda da je dozvoljavao odbranu srpskih komandanata sa slobode, a neki od njih godinama su “čamili” u tamnicama čekajući podizanje optužnice.

“Gdje je tu pravda i ima li uopšte smisla očekivati da će se sudski proces završiti pravdom i pokazati jednak tretman prema pripadnicima svih naroda”, pitaju u ovoj organizaciji.

U saopštenju se navodi da su Dudaković i njegovi sljedbenici “počinili masovne zločine, ubijali nedužne civile, razvlačili ih traktorima i palili sve što je srpsko”, a za Sud BiH takve činjenice nisu prihvatljive.

“Poznato je kako su ranije svjedoci u istragama govorili jedno, a nakon prijetnji sledbenika muslimanskih komandanata zaboravljali što su svjedočili u istrazi. Biće to nova farsa ove pravosudne institucije i nedočekane pravde za srpske žrtve”, ističe se u saopštenju.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske smatra da je Sud BiH “slijep na pravdu i srpske žrtve” i potvrđuje istrajnost da presuđivanjem samo Srbima cementira jedinu krivicu srpskog naroda za rat i ratne zločine.

“Institucije Republike Srpske i politički subjekti moraju mijenjati odnos prema Sudu BiH uključujući ponovno pokretanje referenduma o nadležnosti Suda BiH koji je antisrpski i radi izvan Dejtonskog sporazuma”, dodaje se u saopštenju.

Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i za još 12 pripadnika Petog korpusa, koji su prije dva dana uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilima i vojnicima.

Osumnjičenima su određene mjere zabrane.

Osim Dudakovića, bili su uhapšeni Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpsua, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilma. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.