Kovačević o hapšenju Dudakovića: Volio bih da sam u krivu

Vijesti 30. apr 201808:28 > 08:30
N1

Doktor političkih nauka Slaven Kovačević bio je gost Novog dana na N1 gdje je komentarisao hapšenje Atifa Dudakovića bivšeg generala Armije RBiH.

“Izvijesno vrijeme govorim kada je ovaj predmet u pitanju, volio bih da sam u krivu, da se radi o potrebi jedne političke elite da statistički pokuša izjednačiti agresora i žrtvu i promijeniti karakter rata”, naveo je Kovačević.

“Dosta čujemo da su pripadnici samo jednog naroda optuživani i osuđivani. Ratni zločin nema etničku pripadnost”, naveo je.

Atifu Dudakoviću je poželio pravedan postupak, zbog okolnosti u kom se pravosuđe nalazi.

“Pojedina lica su osuđivana na 20 godina, a u žalbenom postupku su puštana na slobodu. To su velike disproporcije da bi u takvo pravosuđe imali povjerenja”, naveo je Kovačević.

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u petak 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na čelu sa Atifom Dudakovićem.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilma. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Sud BiH u nedjelju, 29. aprila naredio je da se optuženi puste na slobodu uz određene mjere.

Kompletno gostovanje pogledajte u videu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.