Radmanović o puštanju Dudakovića: Katastrofalno, očekivano

Vijesti 30. apr 201809:06 > 09:09
N1

Nebojša Radmanović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz SNSD-a, komentarisao je puštanje na slobodu Atifa Dudakovića i drugih članova 5. korpusa Armije RBiH da se brane sa slobode.

On je odluku ocijenio “katastrofalnom”.

“Ako pogledate dublje, to je očekivano. To nije prvi takav slučaj, ljudi koji su uhapšeni iz reda bošnjačkog naroda za koje ima bezbroj dokaza da su počinili zločine, naređivali ili lično ubijali ljude koji nisu učestvovali u ratu – a pušteni su”.

On je kazao da to pokazuje stanje pravosuđa u BiH, te je kazao da iz SNSD-a na to upozoravaju godinama.

“Pravosuđe je konstituisano mimo Ustava BiH, nije predviđeno to ovako u Dejtonu. Sve što je urađeno na brzinu posredstvom međunarodne zajednice ne funkcioniše kako treba”, izjavio je Radmanović.

On ja kazao da se treba vratiti osnovnom Dejtonu.

“Onako kako je zacrtano i pokušati popraviti određene oblasti života i pravosuđe. Ovako teško da će funkcionisati. Postoji nepovjerenje sa svih strana u izbor sudija i tužilaca i njihov rad”, naveo je Radmanović.

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u petak 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na čelu sa Atifom Dudakovićem.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilma. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Sud BiH u nedjelju, 29. aprila naredio je da se optuženi puste na slobodu uz određene mjere.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.