Skupovi podrške Dudakoviću u Mostaru i Tuzli

N1

Pored Bihaća, skupovi podrške generalu Atifu Dudakoviću, i oficirima Petog korpusa Armije RBiH se održani u Mostaru i Tuzli. Za razliku od onog u Bihaću, skupu podrške u Mostaru se odazvao manji broj građana, dok je na skupu u Tuzli prisustvovalo nekoliko stotina građana.

N1
N1
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Nekoliko stotina građana Tuzle danas se okupilo na Trgu slobode i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici kako bi pružili podršku  Dudakoviću, bivšem komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine i dvanaestorici pripadnika Petog korpusa.

Današnje okupljanje u Tuzli organizirala su boračka udruženja, čiji članovi ističu da je način hapšenja Dudakovića ”sramotan”.

“Mi smo se kao Savez priključili ovom skupu podrške generalu Atifu Dudakoviću i ubijeđeni smo u njegovu nevinost. Bili smo frapirani načinom hapšenja našeg generala. Svi smo mi dostupni tužilaštvima, sudstvu i svim institucijama u Bosni i Hercegovini. Nalazimo se kod svojih kuća i uvijek ćemo se odazvati na pozive, tako da oštro osuđujemo način na koji je uhapšen i vjerujemo u njegovu nevinost, a podršku ćemo pružati svim časnim pripadnicima Armije RBiH u njihovim pravima”, naveo je Edin Hadžimuhamedović iz Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.

Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona hapšenje Dudakovića i ostalih naziva “politički montiranom nebulozom”.

“Jednog generala o kojem se zna sve, pa i gdje je ručao od 1991. do 1995. godine i hapsiti ga nakon 25 godina, dovoljno govori o tome da je riječ o politički montiranim procesima i da će general sigurno biti čist kao i Naser Orić i svi ostali komandanti”, smatra Hasanović.

Nezim Halilović Muderis, ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade, rekao je da se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno družio s Dudakovićem, te da ga je njegovo hapšenje pogodilo jer je siguran da bi se on odazvao na poziv Tužilaštva BiH.

Također, Halilović je izrazio nadu da će se proces odvijati u skladu s međunarodnim normama.

“U Bosni i Hercegovini se zna ko je bio agresor, a ko žrtva. General Atif Dudaković i njegovi saborci su bili i ostali heroji naše domovine i mi ćemo im u svakom slučaju, pa i na ovaj način davati podršku i, naravno, njihovo stavljanje pod nadzor u narednih mjesec dana ne znači njihovo potpuno oslobađanje, pa će institucije BiH i pojedinci, kao i udruženja morati pružiti punu podršku da se dokaže njihova nevinost”, poručio je Halilović.

https://twitter.com/EmirAletic/status/990898145939939328

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.