Pojačan inspekcijski nadzor za 1. maj

Vijesti 30. apr 201817:12 > 19:09
N1

Prvi i drugi maj neradni su dani u cijeloj Bosni i Hercegovini. Jedni su za Prvi maj odlučili preko granice, drugi to sebi ne mogu priuštiti. No, ovo je zemlja prepuna prirodnih bogatstava.

Dubai, Istanbul, Rim ili Jadran među omiljenim su destinacijama za one koji su za Prvi maj odlučili preko granice:

“Većinu aranžmana koje smo imali u prodaji smo prodali prije tri sedmice. Najtraženija destinacija je Istanbul. Imamo dvije grupe,  jedna će biiti 4, a druga 5 dana. Dubai, Rim, ili Pariz su također aktualni, potom Provansa, Rim, Beč”, kaže Maja Tuljković, turistička agencija Sol Azur.

“Definitivno je Dubai najskuplji, a za Istanbul se moglo i za oko 490 KM sa taksama, to je neki prosjek tih cijena”, naglašava Maja Tuljković.

Za plići džep, ili one koji za Prvi maj nisu htjeli spremati kofere, na raspolaganju su i lokalna izletišta:

– Sa ovim velikim penzijama ne možeš od prvog do drugog da preživiš, a kamoli gdje da ideš… 

– Na Trebević ili Vrelo Bosne. Volim prirodu i kad imam priliku da izletim na planinu, idem što dalje.

– Bit ću kući,  ležim… Neću na izletišta. Idem da odmaram.

– Trebević je jedna od najljepših planina za odmor, od svih ovih…

Zato smo već i dan uoči praznika provjerili ima li gužve u redu za Trebevićku žičaru.

Nesumljivo da će redovi za žičaru biti veliki i sutra. No, za sve oni koji se odluče uputiti na Trebević ili na neko drugo izletište u blizini Sarajeva, valja napomenuti da će biti pojačan inspekcijski nadzor, posebno kada se radi o prodaji prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, ali i na loženje vatre.

Zato – oprez!

Zabranjeno je ložiti vatru na šumskom zemljištu, spaljivanje otpadnih materija blizu šume, na udaljenosti od 150 metara od ruba! Vatra se može ložiti samo na mjestima koje je obilježila Uprava za šumarstvo ili vlasnik privatnih šuma.

One koji namjeravaju u prirodu, sunce će oba dana praznika poslužiti prije podne. Poslije podne, mogu očekivati oblake i lokalne pljuskove. Temprature će biti između 25 i 29 stepeni.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.