Crnalić otkrio zašto se Dudaković nije izjasnio o krivici

Vijesti 30. apr 201817:35 > 17:47
N1

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića, u razgovru za N1 je kazao kako je izvjesno da će protiv Dudakovića biti podignuta optužnica. Dodao je kako sumnjičenje Dudakovića, da je izvršio zločin protiv čovječnosti, neće izdržati pravnu i političku provjeru.

Crnalić je potvrdio da se Dudaković trenutno nalazi sa svojom porodicom u stanu u Bihaću i da mu je jedina obaveza da se pridržava mjera zabrane.

Istakao je zadovoljstvo odlukom Suda BiH da Dudakovića oslobodi.

“Zadovoljan sam odlukom Suda BiH, što je profesionalno radio svoj posao i nije podlegao političkim pritiscima, iako su oni izuzetno snažni”, rekao je.

Odluku Suda BiH da Dudakovića pusti iz pritvora je obrazložio na sljedeći način:

“Tužiteljstvo nije pružilo dokaze da postoje okolnosti iz kojih se može izvesti zaključak da može postojati uticaj na svjedoke. Na kraju je prihvatio stav odbrane jer je bila uvjerljivija u obrazlaganju svog stava”, kazao je Crnalić.

Trenutno Tužilaštvo BiH ima 15 svjedoka, ali se taj broj može povećati u toku istrage, ukazao je Crnalić.

Obrazložio je koje su to mjere zabrane izrečene Dudakoviću. Jednom mu se zabranjuje komunikacija sa drugim pripadnicima Petog korpusa A RBiH. Drugom mu se zabranjuje da s medijima razgovara o onome što mu se stavlja na teret.

“Jedna je da ne smije razgovarati sa pripadnicima Petog korpusa koji su sudjelovali u operaciji ‘Sana 95’. To je veliki broj ljudi, pa dolazi do prilično nezahvalnih slučajeva. Imate na primjer dvojicu braće gdje jedan može biti osumnječen, a drugi ne, pa ne mogu razgovarati. Ne smije ni komunicirati sa predstavnicima medija o činjeničnom opisu radnji koje mu se stavljaju na teret. Smije se pojavljivati na skupovima i govoriti o drugim temama”, istakao je Crnalić.

Razlog zbog kojeg se Dudaković nije izjasnio o krivici, Crnalić objašnjava kao strategijom odbrane.

“Uvidi su nam pokazali da je Tužilaštvo uradilo problematičan posao i nismo im htjeli pomagati da poprave svoj posao”, rekao je.

Crnalić je posvjedočio da je tužiocu dao uvid u zdravstveno stanje Dudakovića.

“Zdravstveno stanje je privatna stvar i niti jedan čovjek ne želi podijeliti svoje zdravstveno stanje javno. On je bolestan čovjek. Tu informaciju sam podijelio sa tužiocem i dao mu dokument koji to potvrđuje. Poslije praznika Dudaković dolazi u Sarajevo na klinički centar”, naveo je Crnalić.

Podsjetio je da istraga protiv Dudakovića traje 12 godina i da je u toku iste bio na raspolaganju Tužilaštvu. Niti jednim svojim postupkom Dudaković nije pokazivao da će izbjegavati naloge Tužilaštva, naglasio je on.

“Istraga traje oko 12 godina. On nije nijednom nije dao izjavu jer nije bio pozvan. Bio je na raspolaganju Tužilaštvu. Niti jednim postupkom nije pokazao da će izbjegavati naloge Tužilaštva. Sada je pozvan da da iskaz. Prethodno su ga uhapsili bez potrebe u tri sata ujutro. To je za njega bilo tegobno. Ali tako funkcionira pravda”, rekao je.

Za Dudakovića je kazao da najviše zabrinut za svoje zdravlje.

Obrazložio je svoju konstataciju o političkim pritiscima na pravosuđe.

“Nisam rekao da pravosuđe radi pod političkim pritiskom, već da je bio veliki politički pritisak. Ne trebam to eksplicirati. Teško je zabraniti političarima da govore o tome. Budući da se radi o pravosuđu, političari bi trebali voditi računa da nisu pozvani da to rade”, istakao je Crnalić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.