Kojić: Srbi se dovode sa lisicama, a Dudaković se šeće

Vijesti 30. apr 201817:52 > 17:55
N1

Kada se Srbi hapse oni dolaze sa lisicama na rukama i uz jako obezbjeđenje, a Atif Dudaković je dovezen pred pravosuđe. Mogli smo vidjeti da se on šeće. Pripadnici SIPA-e su primijenili dvostruke aršine, kazao je u intervjuu za N1 Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS.

Rekli ste da postoje čvrsti dokazi u predmetu Duraković i drugi?

Što bi rekao naš narod predmet je ‘jak k'o zemlja’. Dostavili smo preko 8.000 stranica dokumenata. Osjećam se po ko zna koji put razočara. Naučili smo od Suda BiH na ovakve postupke kao što je puštanje Dudakovića uz neke mjere zabrane, koje ništa ne znače. Pritvor je bio najbolje rješenje. U skladu sa onim što je obrazloženo bio sam potpuno uvjeren da će ta pravna institucija provoditi pravdu, međutim, očigledno da je prevladalo ono što se ne zove pravo ili pravda, nego sprovođenje ciljeva bošnjačke elite i pravljenje unitarne BiH na način da imamo žrtve i zločince. Pravosudne institucije su očigledno alat u rukama bošnjačkih političara.

Kazali ste da je Sud BiH pravosudna ruina?

Sud je potvrdio da je pravosudna ruina. Sada se dešava da ta ruina pravi ruinu od BiH, a nama iz RS se stalno spočitava da mi nešto radimo protiv BiH. Ne trebamo zanemariti ni odluku Ustavnog suda BiH.

Protesti u Bihaću…Da li ste očekivali ovoliko interesovanje javnosti?

Javnost, naravno, da mora biti zainteresovana, ali javnost ne smije biti zainteresovana na način kao što je to danas bilo u Bihaću i drugim mjestima u Federaciji BiH, da se šalju ratno-huškačke poruke, da se šalju vjerske poruke koje su za vrijeme rata bile poruke odsjecanja glava. To su njihove vjerske poruke koje se šalju i danas. Kada se Srbi hapse oni dolaze sa lisicama na rukama i uz jako obezbjeđenje, a Atif Dudaković je dovezen pred pravosuđe. Mogli smo vidjeti da se on šeće. Pripadnici SIPA-e su primijenili dvostruke aršine.

Sud BiH je utvrdio osnovanu sumnju i nema dileme da će optužnica biti podignuta, ali ne određivanje pritvora može uticati na tok procesa. Sada Dudaković može posredno uticati na svjedoke. I sam skup u Bihaću je loša poruka svjedocima da strahuju za bezbjednost svoju i porodice. I mi trebamo strahovati za bezbjednost, koji smo učestvovali u tom procesu. Ovo je samo pokušaj pritiska na svjedoke od Suda BiH i davanje prostora pojedincima da utiču na svjedoke. Moramo raditi da stravični zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji “Sana 95” dobiju sudski epilog, a žrtve pravdu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.