Crnalić: Tužilaštvo BiH kazalo da su opštine osvojene

Vijesti 30. apr 201818:49 > 18:53
N1

Advokat bivšeg komadanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića, Asim Crnalić je tokom gostovanja u Novom danu otkrio kako se nije mogao složiti sa konstatacijom Tužilaštva BiH, izrečenom na jučerašnjem ročištu u Sudu BiH, kako su krajiške opštine osvojene, a ne oslobođene.

Tužilaštvo BiH je kazalo da su u akciji “Sana 95” opštine osvojene, a ne oslobođene. Crnalić smatra suprotno.

“Tužilaštvo tvrdi da su opštine osvojene. Za ono što se stvarno dogodilo, one su oslobođene. Sa tih opština su Bošnjaci, Hrvati i drugi protjerani. Ostali su samo ljudi srpske nacionalnosti i srpska vojska. To su bile kuće i zemljišta Bošnjaka, Hrvata i drugih. To što se dogodilo u ‘Sani 95’ je bilo oslobođenje, a ne osvajanje”, ukazao je.

Mišljenja je da optužba protiv Dudakovića da je počinio zločin protiv čovječnosti neže izdržati pravnu i političku provjeru, ali očekuje da će protiv Dudakovića biti podignuta optužnica.

“Tužilaštvo će završiti svoj posao i podići optužnicu. Ne mogu definirati kada. Nakon toga je predaje sucu za prethodno saslušanje. Ako je on potvrdi, slijedi izjašnjenje o krivnji, a zatim postupak. Tužiteljstvo sumnjiči naše branjenike da su oni počinili zločin protiv čovječnosti što podrazumijeva sistemski i raširen napad na civilno stanovništvo u Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi i drugim opštinama. To doista ne može izdržati pravnu i političku provjeru”, zaključio je Crnalić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.