Šutnja umjesto glasne borbe za radnička prava

Vijesti 01. maj 201817:57 > 18:02
N1

Skoro stotinu i trideset godina glasne borbe za radnička prava sindikalisti u Bosni i Hercegovini su zamijenili šutnjom. Raskoli, podjele, politički uticaji i nepovjerenje koje vlada prema sindikatu zamijenili su aktivnu borbu za radnička prava. Najavljuju da bi ipak mogli izaći na proteste, ukoliko im politika ne udovolji.

Na praznik rada i radnika sindikati u većem dijelu BiH su mirovali, činilo se da je ovo bio tek slobodan dan. Pojedini predstavnici sindikata vjeruju da je sve manje povjerenja u sindikate, a sve zbog raskola koji vlada u njihovim organizacijama.

“Ono što je veliki izazov jeste kada će granski sindikati shvatiti da nam treba novi vid organizovanja, da ovakav sindikalni pokret kakav djeluje posljednjih dvadeset godina nije nešto što treba radnicima u ovoj zemlji, niti je nešto što je održivo”, smatra Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sindikalisti u bh. entitetu Republika Srpska su umjesto ulice odabrali sjednicu predsjedništva i razgovor sa ministrom rada. Glavni cilj je doći do novog kolektivnog ugovora.

“Imamo situaciju da radnici ne primaju redovno platu i da im se ne uplaćuju doprinosi. Nažalost i gdje su isplate plata redovne i gdje se uplaćuju doprinosi one su izuzetno male i stagniraju već duže vremena skoro jedno cijelo desetljeća”, kaže Goran Stanković, generalni sekretara SSRS.

Ovakva vrsta borbe za radnička prava možda je i najbolja opcija ove godine, smatra dr. Bakir Nakaš.

“Mislim da je danas možda bolja ova tiha proslava koja na neki način govori o tome da se nemamo čemu radovati. Nemamo čemu da pripremamo svetkovinu i trebamo se dobro zamisliti kakvu ćemo olovku uzeti i šta ćemo zaokružiti u oktobru ove godine jer ovo je prelomna godina za Bosnu i Hercegovinu”, poručuje Nakaš.

Naši sagovornici jedinstveni su u ocjeni da zbog stanja u Bosni i Hercegovini zemlju ne napuštaju samo mladi nego i oni stariji. Također poručuju da će uz promjenu stanja radnika promjene morati doživjeti i sami sindikati ukoliko žele imati veće povjerenje radnika. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.