Obilježavanje drugog maja u Sarajevu

Vijesti 02. maj 201813:08 > 13:14
N1

U okviru obilježavanja današnjeg dana održano je nekoliko aktivnosti.

N1
N1
N1
N1
N1

Na sarajevskom mezarju Kovači izvršeno je svečano postrojavanje ratnih veterana i polaganje cvijeća na mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Nakon toga, delegacije općinske i kantonalne vlasti u Sarajevu ali i Vijeća Ministara BiH posjetili su spomenik ubijenoj djeci grada Sarajeva te položili cvijeće, kazavši kako je možda ovo mjesto najemotivnije u cijelom Sarajevo jer svjedoči o ubistvima 1600 djece samo na teritoriji Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Ismir Jusko, ministar saobraćaja i komunikacija BiH nakon polaganja cvijeća na spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u periodu od 1992-1995. godine, kazao je: “X puta kada razgovaram s mladim ljudima kažem im da 1600 djece je poginulo samo u Sarajevu, u cijeloj BiH još veći broj. Koliko je tu inžinjera, doktora, lidera, sportista. Postoji jedan citat koji kaže: Mladost koja ne bude znala cijeniti svoju prošlost – neće nikada znati graditi svoju budućnost. Zbog svega onoga što se dešavalo u to periodu mislim da svi trebamo stegnuti zube i ići ka boljoj budućnosti. Da ratujemo na poljima ekonomije, sporta, na poljima koja će vraćati našu mladost u BiH, a ne da odlaze odavde. To su ratovi koje treba da vodimo. A oni koji žele sa oružjem, ja im od srca želim da budu u njihovim kućama.”

“Možda najemotivnije mjesto jeste upravo ovo koje pokazuje karakter rata u BiH. Preko 1600 djece snajperima, granatama i na drugi način svirepo ubijeni u više od 4 godine opsade našeg glavnog grada pokazuje kakve smo zločince i neprijatelje imali. S druge strane ipak trebamo biti svjesni da ovu državu treba da gradimo zajedno sa svima onima koji nisu okaljali svoje ruke i da pošaljemo jednu jasnu poruku da BiH mora opstati na tom zajedništvu i svojoj multietičnosti i mulitkulturalnosti. Teško je naći mjeru između te dvije krajnosti ali ja mislim da se to ipak može”, izjavio je bivši premijer KS i predsjednik stranke “Narod i pravda” Elmedin Konaković.

U 14 sati danas u nastavku obilježavanja ovog datuma, održaće se izložba u Brusa bezistanu i to umjetnina iz Muzeja grada Sarajeva, a u 19 sati biće prikazan film “Crni Biser” u režiji Svetomira Jamića u Kinoteci Bosne i Hercegovine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.