Od ulica Sarajeva do Škotske: Nesretna sudbina psa Drogoe

Vijesti 02. maj 201814:54 > 15:31
The Tepegraph

Spašen je sa sarajevskih ulica. Na škotskom idiličnom otoku je postao član porodice koja mu je željela pružiti ono što mu je trebalo, a to je ljubav i humanost. Na žalost, pas Drogo je opet bio loše sreće.

Britanski The Telegraph piše da kada je Drogo bio izveden na prvu šetnju na otoku Arran, izgubio se. Istrčao je iz automobila u trenutku kada su vrata bila otvorena.

Prošlo je već sedam mjeseci od kada je ovaj pas nestao.

Emma Campbell, vlasnica psa je pokušavala na različite načine da pronađe psa, ali uzalud. Emma je čak usvojila i sestru nestalog psa, Goldie u nadi da će to privući psa da se vrati svom domu.

Pas je bio lokalna zvijezda. Emma kaže da je Drogo preživio vrlo oštru zimu i da je vjerovatno pokušavao pronaći hranu i sklonište.

Podsjetila se trenutaka kada je pas prvi put došao na škotski otok. Tada je bio vrlo uplašen, rekla je Emma. Nakon četiri sedmice boravka je odlučila da prošeta s psom kako bi se oslobodio straha i naviknuo na okruženje.

Opisala je kako je pas pobjegao.

“Kada sam otvorila vrata, on je panično istrčao. Nismo ga mogli sustići jer je uplašeno trčao”, kazala je.

Emma je usvojila psa nakon što je njen prijatelj na Facebooku objavio njegovu fotografiju napravljenu u sarajevskom azilu za pse.

“Prijatelj je podijelio objavu na Facebooku o azilu za pse i kako se o njima vrlo loše brinu. Uvijek sam imala pse spašene u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su mi mnogo postali simpatični psi koji su u vrlo lošem stanju u Bosni, Rumuniji i sl.”, rekla je za BBC.

Emma, njen suprug Alan i njihovo dvoje djece su zatražili pomoć od ekipe za lov i penjanje.

Andy Tippens iz humanitarne organizacije ukazao je da Drogo nije upoznat s okruženjem i da je imao poteškoće u interakciji s ljudima.

“Kada je pas prepušten sam sebi, ponaša se u skladu sa svojim instiktima kako bi preživio – obezbjedio sebi hranu, vodu i sklonište”, objasnio je Andy.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.