Cvjetovi za izgubljene živote sarajevske mladosti

Vijesti 02. maj 201816:19 > 16:56
N1

Sarajevo su branili i tada maloljetni. 26 godina poslije, drugi maj je za njih značajan dan pun emocija.

“Ovo je veliki dan za nas kao Udruženje i za mene kao maloljetnog borca Armije RBiH. To su bili teški dani u tom periodu, ali evo danas nakon 26 godina, dolazimo ovdje okupljamo se da odamo počast našim saborcima i šehidima”, izjavio je Almir Šegalo, Predsjednik udruženja maloljetnih boraca Općine centar.

Delegacije ispred općinske, kantonalne vlasti i Predsjedništva BiH, prisjetili su se boraca i borbe za Predsjedništvo RBiH 02. maja 1992. godine i položili cvijeće na mezar prvog predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića.

“Heroji ovoga grada, vojnici, bosanske gazije, pripadnici Armije RBiH, patriotske lige, Pipadnici MUP-a, Zelenih beretki, taj dan su pokazali koliko se voli ovaj grad – da agresor u nastavku agresije nije znao na šta će računati. I evo – danas smo tu obilježimo uz veliki broj naših saboraca, da pokažemo koliko se voli naša jedina domovina Bosna i Hercegovina”, rekao je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Više od 1600 ubijene djece za vrijeme ratne opsade Sarajeva.

U okviru obilježavanja drugog maja, položeni cvjetovi i za izgubljene živote sarajevske mladosti. Danas su baš oni mogli biti inžinjeri, naučnici, sportisti – govori Ismir Jusko, ministar saobraćaja i komunikacije BiH.

“Zbog svega onoga što se dešavalo u to periodu mislim da svi trebamo stegnuti zube i ići ka boljoj budućnosti. Da ratujemo na poljima ekonomije, sporta, na poljima koja će vraćati našu mladost u BiH, a ne da odlaze odavde. To su ratovi koje treba da vodimo. A oni koji žele sa oružjem, ja im od srca želim da budu u njihovim kućama”, kazao je Jusko.

“Preko 1600 djece snajperima, granatama i na drugi način svirepo ubijeni u više od četiri godine opsade našeg glavnog grada pokazuje kakve smo zločince i neprijatelje imali. S druge strane ipak moramo biti svjesni da ovu državu treba da gradimo zajedno sa svima onima koji nisu okaljali svoje ruke i da pošaljemo jednu jasnu poruku da BiH mora opstati na tom zajedništvu i svojoj multietičnosti i mulitkulturalnosti. Teško je naći mjeru između te dvije krajnosti ali ja mislim da se to ipak može”, izjavio je Elmedin Konaković, predsjednik stranke “Narod i pravda”.

Drugog maja 2018., 26 godina poslije dana odbrane Sarajeva, obilježavanjem datuma važne historijske priče Sarajeva i Bosne i Hercegovine iz prošlosti – poslane su poruke zajedničke bitke za bolju budućnost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.