Humana misija evropskih bikera u Tuzli

Vijesti 02. maj 201816:38 > 18:36
N1

Velika humanitarna akcija pod nazivom „ Solidarnost i integracije u Evropi“ pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i uz organizaciju Eurobikera, obezbjedila je 19 šlepera medicinske i druge opreme za četiri grada. Moto klub Tuzla pobrinuo se da šest šlepera dobije Tuzla.

Eurobikeri BiH već peti put uspjevaju dovesti humanitarni konvoj u BiH uz pomoć prijateljskih organizacija iz Evrope, a neke od njih predvode baš upravo doktori.

Srećko Boras, član Eurobikeri BiH smatra da je donacija novčano neprocjenjiva.

“Vrijednost donacije je veoma izuzetna i ne može se mjeriti novcem jer oprema nije nova ali je korištena vrlo kratko, vrlo funkcionalno.Sva je atestirana i u ispravnom stanju. Stara je od tri do pet godina i naši doktori jedva čekaju da počnu raditi s njom”, rekao je Boras.

Hermann Munzel, član Biker Brumi Hilfe je ukazao na napore da se konvoj organizuje.

“Puno truda treba da se jedna ovakva organizacija, ovakav konvoj organizuje i dovede iz Evrope u BiH koja se nalazi u jednom razvoju razdoblja”, rekao je Hermann.

Predstavnici zdravstvenih ustanova koje će dobiti opremu, nisu krili zadovoljsvtvo jer će bolja oprema omogućiti i funkcionalniji rad.

“Vrlo sam zadovoljan onim što dolazi u klinički centar Tuzla. Ja ću samo istaći da je tu nekoliko ultrazvučnih aparata, dva ili tri aparata za anesteziju. Veoma je značajno i ono na čemu radimo, a to je nabavka stomatološke stolice”, kazao je Nešad Hotić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

Mirsad Bakalović iz Doma penzionera Tuzla je istakao šta je ova institucija dobila.

“To je vešeraj, oprema, kreveti, oprema za invalide, od kolica, dizalica za nepokretne, itd.”, kazao je.

Među onima koji su dobili ovu vrijednu donaciju je i Dom zdravlja Tuzla. Suad Bijedić je naglasio potrebu ove institucije za ovom vrstom pomoći.

“Ove donacije od strane grada, od strane bajkera su ono što nam je neophodno i što će se vjerovatno u budućnosti na tome i zasnivati rad svake zdravstvene ustanove pa tako i Doma zdravlja Tuzla”, kazao je Bijedić.

Konvoj je i pored problema na putu i na granicama uspješno stigao u Tuzlu, a sutra, nakon carinjenja oprema će se rasporediti na ove tri ustanove koje su još prošle godine dali spiskove šta im je najpotrebnije.

Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona smatra da će donacija poboljšati zdravstveni sistem.

“Sve u svemu, u zakazano vrijeme, kamioni su iza nas, oprema je stigla. Mislim da će zdravstveni sistem TK i grada Tuzle ovom opremom biti još dodatno poboljšan”, rekao je Hadžiefendić.

Almir Toromanović iz Moto Klub Tuzla je uvjeren da su pomoć dobili oni kojima je bila potrebna.

“Oni su prepoznali naš klub i sigurni su da će ta oprema i sve štop se donira doći u prave ruke, kroz nas i nama je velika čast da smo ušli u porodicu Eurobikera”, istakao je.

Nakon Tuzle, donaciju će dobiti Goražde, Prizren i Ohrid. 10. maja će donacija biti uručena u Ohridu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.