Avdić: SDA je na raskrsnici između dinastije i diktature

Vijesti 02. maj 201817:45 > 18:19
N1

Avdo Avdić, novinar portala "Žurnal" smatra da je u budućnosti moguć sukob na relaciji dvije porodice koje, kako kaže, upravljaju SDA. Za Avdića su to porodice Izetbegović i Zvizdić odnosno Čampara. SDA je na raskrsnici-da li će krenuti putem dinastije tj. Izetbegovića ili putem diktature tj. Zvizdića, rekao je Avdić.

Smatra da Sebija Izetbegović više nije samo potencijalna kandidatkinja SDA za članicu Predsjedništva BiH, već da je zvanično nominovana za kandidatkinju ispred SDA.

“Sebija Izetbegović više nije potencijalni kandidat, ona je zvanično ušla među kandidate za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH u ime SDA. Nismo mi jedini mediji koji je najavljivao da bi Sebija Izetbegović mogla da bude jedan od kandidata za člana Predsjedništva. Prošle sedmice kada je stranačko rukovodstvo odlučilo da zatraži službene stavove svih osnovnih ili općinskih organizacija SDA, mi smo imali zvaničan dokument prema kojem se vidi da bi Sebija Izetbegović trebala biti jedan od nominovanih kandidata za SDA-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Nemamo toliko vremena da objasnim šta su tu dešava”, rekao je.

Ukazao je da niko ne zna da li će Sebija Izetbegović biti kandidatkinja, pa čak i unutar SDA. Naglasio je da stranačke nominacije za Denisa Zvizdića kao kandidata ništa ne znače.

“Niko ne zna da li će biti kandidatkinja, čak ni u SDA. Gospodin Denis Zvizdić je obezbijedio 90-ak kandidatura. Međutim, te kandidature ne znače ništa. Šta ukoliko bude Konvencija? Sam Denis Zvizdić je kazao da razmišlja da odustane jer se pojavljuju neki drugi kandidati. On je očito znao da će Sebija Izetbegović dobiti određenu vrstu kandidatura. On je tu pokazao određenu vrstu nervoze i političke nezrelosti jer je najavio odustajanje prije donošenja bilo kakve konačne odluke”, kazao je Avdić.

Mišljenja je da je i Bakir Izetbegović iznenađen što je njegova supruga dobila podršku članova SDA za kandidaturu.

“Bakir Izetbegović je sam iznenađen, mi nismo, da je Sebija Izetbegović dobila nekih 30-ak kandidatura. Danas po prvi puta promovišu neku potencijalnu političku ličnost koja će značiti u određenom periodu. Da hoće, itekako će značiti. Ona je značila u proteklom periodu. Samo što nije bila politička ličnost, već navodno menadžer na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu”, rekao je.

Ukazao je na mogući sukob između dvije porodice unutar SDA – Izetbegović s jedne strane i Zvizdić odnosno Čampara s druge strane. Za Avdića se SDA nalazi na raskrsnici između dinastije tj. Izetbegovića i diktature tj. Zvizdića.

“Ono što može slijediti u budućnosti je sukob na relaciji dvije porodice koje upravljaju SDA u ovom trenutku. Porodice Izetbegović s jedne strane i porodice Zvizdić odnosno Čampara s druge strane. SDA je na raskrsnici. Da li će krenuti putem dinastije tj. Izetbegovića ili će krenuti putem diktature tj. Zvizdića? Znam određene osobe u tom klanu koje imaju neke diktatorske manire, manje-više”, konstatirao je.

Pretpostavio je da bi Zvizdić mogao odustati od kandidature ako o tome bude konačnu riječ imala Konvencija SDA.

“Bitna je jedna stvar. Danas Bakir Izetbegović najavljuje da će možda pomoćni organ SDA tj. kadrovska komisija donijeti odluku o kandidatu. Ako uzmete saziv kadrovske komisije, sasvim je jasno da oni neće donijeti odluku da predlože Denisa Zvizdića, niti bilo koga. Oni će to prebaciti na Predsjedništvo SDA, a tamo sjede: Šefik Džaferović-jedan od kandidata, Adil Osmanović-zamjenik Bakira Izetbegovića, Šefkija Okerić-čovjek iz Novog grada koji je predložio Sebiju Izetbegoivć i Halid Genjac koji je generalni sekretar SDA. Četiri glasa su sasvim dovoljna da se donese odluka da se ide na Konvenciju. Ukoliko bude Konvencija, Denis Zvizdić će odustati, prema našim informacijama. Možda to neko priželjkuje, a onda se otvara put nekim drugim”, rekao je.

Osvrnuo se i na status medija u BiH. Smatra da je na djelu tajkunizacija određenih medija i da su javni servisi u BiH pod političkom kontrolom.

“Postoji anarhija u medijskom prostoru BiH, tajkunizaciju određenih medija. Također, imate javne servise koji su pod političkom kontrolom. Uvijek postoje mediji koji su spremni objaviti sve o nekima, ali skoro da ne postoje mediji BiH koji su spremni objaviti sve o svima. Mi smo neprofitni medij. Kada ste neprofitni medij ne ovisite o bilo kome. Naši donatori su izvan granica BiH, pa nismo pod političkim pritiskom. Razumijem kolege koji rade ovdje i koji su ovisni o marketingu. Pa i same vlasnike medija koji su ovisni o tome da li će nekome isplatiti plaću ili će nekome dozvoliti da nešto kaže. Ne govorim o slobodi medija u tom kontekstu. Sloboda medija je bitna, ali bez odgovornosti za izrečenu riječ je besmislena”, naglasio je.

Komentarisao je način obilježavanja Dana rada u BiH. Ukazao je na to da je BiH jedina država u kojoj se dan prije Prvog maja održavaju mitinzi podrške, kako kaže, osumnjičenim ratnim zločincima poput Atifa Dudakovića, a da se ne održavaju protesti za radnička prava.

“Kod nas Prvi maj sveo na roštilj. Mi smo država u kojoj se dan uoči Prvog maja, organizuju mitinzi podrške osumnjičenim ratnim zločincima poput Atifa Dudakovića i ostalih. Dok na Prvi maj nemate niti jednog protesta, niti jednog skupa zbog ugrožavanja radničkih prava u državi iz koje ljudi bježe svaki dan tražeći posao”, zaključio je Avdić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.