Čengić: Denis Bećirović bi državnički radio svoj posao

Vijesti 03. maj 201809:47 > 10:36
N1

Denis Bećirović bi bio najbolji kandidat za člana Predsjedništva BiH jer bi državnički radio svoj posao, ponašao bi se u skladu sa interesima BiH, istakao je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a BiH.

Čengić smatra da današnji sastanak političkih stranaka u Sarajevu sa ambasadoricom SAD-a i šefom delegacije Evropske unije u BiH nije posljednja prilika za postizanje dogovora za izmjene Izbornog zakona. Ubijeđen je da će izbori biti održani, s tim da postoji mogućnost da se pojave poteškoće u implementaciji izbornih rezultata, kazao je.

“CIK sigurno mora raspisati izbore. U sastavljanju vlasti i implementaciji izbornih rezultata može, ali i ne mora biti problema”, rekao je.

Ukazao je na to da Čović nije spreman na dijalog, već da je isključivo spreman na traženje ustupaka.

“Mi u SDP-u očekujemo da Čović počne razgovarati, a ne samo da ispostavlja zahtjeve. Presude sudova nisu švedski sto, pa da uzimate ono što vam se samo sviđa. Presuda u slučaju ‘Pilav-Zornić’ podrazumijeva da se omogući svakom građaninu da bira i da bude biran. Svi su spremni na kompromis, osim Čovića. Samo HDZ hoće da bude vlast sa pet posto glasova”, istakao je.

Objasnio je šta to predlažu Ambasada SAD-a u i delegacija Evropske unije u BiH.

“Njihov model je da se svakom omogući da bude biran u Domu naroda”, naglasio je.

Kazao je da Čović pokušava razgovarati i o izmjenama Izbornog zakona koje se tiču načina izbora članova Predsjedništva BiH, ali da SDP BiH neće pristati na ono što on zahtjeva.

“Žele uvesti nove podjele i izborne jedinice, što je nedopustivo. Način izbora članova Predsjedništva BiH mora biti simetričan. Čovićev je prijedlog onaj koji je bio u Parlamentu BiH. Dakle, ništa novo. To ne može dobiti podršku. Zamislite da afroamerikanci ne mogu glasati za bijelce u SAD-u ili da stanovništvo alžirskog porijekla ne može glasati za bijelce u Francuskoj. To je čisti fašizam i rasizam”, rekao je.

Osvrnuo se i na dogovor SDP-a BiH, SDA, DF-a i SBB-a da Dom naroda Parlamenta FBiH ima istu ulogu kao Vijeće naroda u Narodnoj skupštini RS. Tvrdi da trenutno Dom naroda ima veću moć od Predstavničkog doma.

“Cilj Doma naroda je da štiti vitalni nacionalni interes. Nema potrebe da razmatra sve prijedloge. Sada je sva moć u Domu naroda. Delegati bi se birali u kantonalnim skupštinama gdje bi se birao minimalno po jedan predstavnik iz svakog naroda. Za Čovića je to neprihvatljivo jer smatra da Hrvati iz Sarajeva, Goražda ili Tuzle ne trebaju biti predstavljeni, iako tu živi 25 posto Hrvata”, rekao je Čengić.

Razlog zbog kojeg Čović insistira na svojim zahtjevima, Čengić vidi u tome što HDZ BiH i njegov kandidat za člana Predsjedništva BiH neće ponoviti izborni rezultat iz 2014. godine.

“Oni su ubijeđeni u izbornu pobjedu pred kamerama, ali na izbornim štabovima pričaju nešto drugo”, istakao je.

Komentarisao je mogućnost da Denis Bećirović bude kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH. Bećirovića je okarakterisao kao najboljeg kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Bio bi najbolji kandidat jer bi državnički radio svoj posao, ponašao bi se u skladu sa interesima BiH. Imamo redovnu komunikaciju s njim i nema potrebe da žurimo sa kandidaturom. Nadam se da će je prihvatiti”, rekao je Čengić.

Za njega je Boriša Falatar kao kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH mlad i kandidat koji je svojim istupima pokazao da ne poznaje političku situaciju u BiH, ali da je sasvim legitiman kandidat. S druge strane smatra da nema ništa novo kada je u pitanju kandidatura Željka Komšića.

“To je ono što smo vidjeli 2006. i 2014. godine”, kazao je.

Obznanio je da će ljevica imati zajednički manifest na opštim izborima, da će zajednički sarađivati kroz biračke odbore kako bi spriječili izbornu krađu i da će sarađivati kao vlast ili opozicija.

Procjenio je da će se broj glasova SDA i HDZ-a BiH značajno smanjiti, te da kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH neće dobiti ni pola glasova koliko sama SDA. S druge strane, smatra da će s SDP-om BiH biti drugačiji slučaj.

“Desnica će imati desetak kandidata za člana Predsjedništva. Biramo najboljeg kandidata. Nije bitno ko stoji iza njega, već koliko je kvalitetan. Ubjeđen sam da će SDP BiH imati najbolju viziju. Ko god da bude kandidat SDA, dobit će manje glasova nego sama SDA. Podjele koje se dešavaju u SDA jasno ukazuju na to. SDA će osjetiti pad. Kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH će dobiti više glasova nego SDP”, rekao je.

Odgovorio je na konstataciju Hrvatskog narodnog sabora da je SDP BiH bošnjačka stranka.

“Mi smo stranka svih građana. U organima stranke je svaki narod zastupljen minimalno sa 30 posto. Jedina smo politička stranka koja ima vijećnike u svih deset kantona i RS-u”, istakao je.

Podsjetio je i da se Čović nekada izjašnjavao kao Jugoslaven, kada je to bilo isplativo, kako kaže, a sada se izjašnjava kao Hrvat.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.