Kako je obilježena godišnjica Dobrovoljačke u Miljevićima

Vijesti 03. maj 201817:08 > 18:49
N1

U Miljevićima je u organizaciji vlasti iz RS-a obilježena 26. godišnjica stradanja pripadnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U organizaciji Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova danas obilježavanje i sjećanje na 26. godišnjicu stradanja vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Tog 3 svibnja 1992. godine stradao je i tada 19-ogodišnji sin Bogdane Tomović.

“Borit ću se Zdravko sine dok živim i živjet ću dok ne dokažem pravdu za sve koji su nedužno poginuli. Što reći, zar nije suvišno nek čuju svi i Tužiteljstvo”, izgovorila je kroz plač.

Kao i prošle godine, obilježavanje godišnjice organizirano je samo u Miljevićima, bez posjete, paljenja svijeća i polaganja cvijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici. Gordana Gvozdenović je 2. svibnja 1992. godine izgubila svog brata – stradao je kao vojnik JNA. Tada je imao 24. godine.

“Izdato ponovno, ubijeno ponovno, ako svi kažu da je BiH država, a vidite sami da ne možemo i da ne smijemo u Sarajevo. Što ćemo ako položimo cvijeće i zapalimo svijeće, ne idemo da provociramo i ubijamo. Naši su ubijani i treba da nam sa dobrodošlicom kažu dođite”, rekla je.

Osim obitelji stradalih – obilježavanju su nazočila i izaslanstva Vlade i Narodne Skupštine RS-a, predstavnici grada Istočnog Sarajeva i građani.

Svima jedinstvena poruka: Došlo je vrijeme da se sazna kako kažu prava istina o događajima u Dobrovoljačkoj i da se utvrde i sudbeno procesuiraju odgovorni za stradavanje kako su poručili nevinih vojnika JNA-a tog 2. i 3. svibnja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici.

“Tužna je činjenica da i nakon 26 godina nitko nije odgovarao za zločine, teško je i saznanje i da se prihvati saznanje da nitko nije spreman prihvati da su zločini činjeni”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Za razliku od saznanja Tužiteljstva BiH i izjave generala Milutina Kukanjca o stradanju 3. svibnja u Dobrovoljačkoj – podaci vlasti RS-a su drugačiji. Prema njihovim tvrdnjama – u Dobrovoljačkoj ulici tog 2. i 3. svibnja 1992. godine stradala su 42 nevina vojnika JNA.

“Patriotska liga, MUP, TO su napravili zasjedu prema legalnoj i legitimnoj po Ustavu bivše države da brani teritoriji i narod zemlje, ona je napadnuta, masakrirana, nedužne osobe su bile žrtve laži pdovale, mržnje i nepravde koja se tada dogodila”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračke zaštite RS.

“Pozdravimo porodice ubijenih vojnika u Dobrovoljačkoj i da im kažem da uzalud nisu dali svoje živote, imamo danas Republiku Srpsku. I možemo reći da je ta borba doprinjela slobodi srpskog naroda”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

I 26. godina nakon – na događaje u Dobrovoljačkoj ulici i danas posotoje potpuno različiti pogledi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.