Zvizdić: Sarajevo sačuvalo arhivsku građu uprkos urbicidu

Vijesti 03. maj 201821:13 > 21:30
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je prisustvovao na obilježavanju 70. godišnjice Historijskog arhiva Sarajevo gdje je kazao da je uprkos razaranju i paljenju Sarajevo uspjelo sačuvati arhivsku građu od davnih osmanskih vremena do danas.

“Velika mi je čast što mogu da se obratim u ovoj instituciji koja danas slavi 70 godina postojanja i rada.Moram da kažem da je Sarajevo , uprkos svim teškim periodima, uprkos najdužoj i najtežoj opsadi u modernoj historiji ratovanja, uprkos razaranju, paljenju i urbicidu, uspjelo da sačuva vrijednu arhivsku građu od davnog osmanskog perioda, pa do današnjeg dana.

Već 70 godina, vrijedni i stručni zaposlenici Historijskog arhiva – ti vrijedni čuvari naše memorije i istine, skupljaju, sređuju, čuvaju arhivski materijal koji se odnosi na bogatu prošlost našeg Sarajeva, i što je najvažnije pružaju mogućnost za proučavanje istog kako bi nam stvarne činjenice i relevantne pouke bile temelj za valorizaciju naših ukupnih vrijednosti”; kazao je Zvizdić u obraćanju.

N1

“U današnje vrijeme kada se, od zlonamjernih i onih koji žele da obrišu našu bogatu i vrijednu prošlost, mnoge istine dovode u pitanje , i želi se pocijepati prelijepo tkanje jedinstvene bosanskohercegovačke tapiserije kultura i civilizacija, veoma je važno pravilno i istinito interpretirati , čuvati i sačuvati historijske činjenice i historijsku građu. U vremenu u kojem živimo, kada ovaj Arhiv mora pratiti razvoj i pohranjivanje arhivske građe na najsavremeniji način, moram da kažem da smo svi zajedno dužni i odgovorni da obezbijedimo adekvatan smještaj za ovu značajnu instituciju koja na najbolji način čuva našu historiju od falsificiranja i permanentnih revizionističkih naraštaja, jer našim novim naraštajima moramo ostaviti istinu o ovom našem lijepom podneblju”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je kazao da se mora  “zabilježiti da bi ostalo i sačuvati da bi se prenosilo”.

Ne može i ne treba vrijedna arhivska građa da bude, kao što je to sada, smještena na tri lokacije – kazao je.

N1

“Neophodno je uložiti potreban napor da arhiv u narednom periodu ima samo jednu adresu, samo jednu zgradu u koju će svi dobronamjerni ljudi i naši mladi naraštaji moći da dođu i da uče o histoji ovog grada”.

Poželio je uspjeh u radu ove institucije, a na koncu je proglasio otvorenom izložbu „Biseri iz fondova i zbirki Historijskog arhiva“.

“Ova značajna izložba predstavlja samo dio, uzet iz preko 640 arhivskih fondova i zbirki koji obuhvataju period od 16.stoljeća do danas”, riječi su Denisa Zvizdića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.