Prisjećanje na dan kada je srušena i obnovljena Ferhadija

Vijesti 04. maj 201812:55 > 12:59
Fena

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić izjavio je danas da će ove godine 7. maj "Dani džamija“ biti obilježen u obnovljenoj Ferhadiji, uz simbolično prisjećanje na dan kada je ta džamija srušena 1993. i ponovo otvorena 2016. godine.

Najavio je bogat mevludski program, u kojem će učestvovati učenici cazinske medrese, a predavač će biti bihaćki muftija Hasan-ef. Makić, a sve se organizuje u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH.

“S obzirom na to da se ove godine obilježavanje poklapa s našim predramazanskim aktivnostima, u Banjoj Luci će 8. maja biti upriličena i promocija čuvenog djela ‘Mesnevija’, autora Dželaludina Rumija, a među promotorima će biti i akademik Rešid Hafizović. Isto veče bit će održan i predramazanski koncert duhovne muzike, a učestvuju Armin Muzaferija, Latif Močević, Hor “Preporod“, Tasavufski ansambl”, rekao je muftija Kozlić.

Istakao je da je nakon otvaranja obnovljene Ferhadije 2016. godine, počela izgradnja posljednje neobnovljene u ratu porušene džamije u tom gradu – Arnaudije.

“Ta džamija, od velikog sakralnog značaja, veoma nam je važna, jer je, nakon Aladža džamije koja je pri kraju, ostala jedina neobnovljena. Njena obnova je u toku, a prošle godine se pribavljao kamen iz Italije i sada je sve spremno da se intenziviraju radovi”, precizirao je banjalučki muftija.

Izrazio je nadu da bi u naredne dvije godine trebalo da bude i završena njena obnova.

“Ne treba napominjati koliko je važno da se svi objekti svih vjerskih zajednica, a naročito oni od posebnog značaja, što prije obnove te da se ta priča što prije završi kako bi se mogli posvetiti drugim stvarima, obnovi nas samih i okretanju našem društvu i rješavanju svakodnevnih problema”, naglasio je banjalučki muftija.

Dan džamija obilježava se 7. maja, na dan kad je prije 25 godina srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci i godišnjicu pogibije Murata Badića, koji je podlegao od povreda zadobijenih u neredima do kojih je došlo prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.