"SAD se konačno probudile, dobra poruka za građane BiH"

Vijesti 04. maj 201817:57 > 19:12
N1

Američki EastWest Institute preko svojih stručnjaka iznosi prijedloge kako riješiti neke od trenutnih problema u BiH. Stručnjaci i političari u našoj zemlji kažu da je još nejasno kako će američka administracija pristupiti Bosni i Hercegovini.

Američki eksperti ponovo upozoravaju međunarodnu javnost na probleme koji vladaju u Bosni i Hercegovini…

“SAD bi zajedno sa EU trebao ohrabriti lidere partija u Bosni i Hercegovini da ispregovaraju novi izborni zakon”, stoji u izvještaju EastWest Institutea.

Željko Komšić, jedan od onih koji učestvuju u pregovorima o Izbornom zakonu, kaže kako je dobro da dolazi do američke aktivnosti. Po njegovom mišljenju Amerika se mora uključiti zbog ruskog uticaja na Balkanu.

“Jednostavno ruska politika je vidjela priliku da uđe na teren i da svoje interese instalira. Imate to prisutno i vidjivo ne samo u Srbiji, imate to u Bosni i Hercegovini sve vidljivije i sve jače. Imate to i u Republici Hrvatskoj. Crna Gora, sjećamo se svi onog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Dakle, ova rekacija koja je uslijedila, po mom mišljenju se se dešava sa nekim određenim zakašnjenjem, nadam se ne i prekasno, sasvim je logična”, ističe Željko Komšić, zastupnik u PD PSBiH (DF).

Činjenica da su se Sjedinjene Države konačno probudile, posebno u izbornoj godini, dobra je poruka za BiH, smatra Dennis Gratz. Ipak, kako kaže, sankcije možda i nisu najbolje rješenje, iako ih ne treba isključiti.

“Moram reći da nisam siguran da je nametanje bilo čega opcija koja bi, da tako kažem, državi Bosni i Hercegovini išla na način da ide, da je prizna kao nezavisne i suverena itd. Čim se nameću stvari od nekih aktera tipa OHR-a govori u najmanju ruku o tome koliko mi ovisimo i koliko nismo samostalni i suvereni”, ocjenjuje Dennis Gratz, zastupnik u PD PSBiH (NS).

Ekspertski pogled iz Bosne i Hercegovine je sljedeći: američke elite su uvijek bile zainteresirane za Bosnu i Hercegovinu, ali njihov interes neće imati velikog uticaja na odluke administracije.

“U Americi se odluke donose na nekoliko nivoa. Zavisno od toga šta State Department predloži, zavisi kako će na to gledati Bijela kuća, zavisi da li će se s time saglasiti Pentagon, da li će Kongres u krajnjoj liniji dati svoje zeleno svjetlo. Prema tome mislim da ne treba davati veliki značaj, jer onako kako ja to tumačim, to predstavlja kontinuitet”, pojašnjava Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa.

Nejasno je, kako kažu naši sagovornici, kakvu će politiku prema ovom dijelu svijeta voditi državni sekretar Pompeo koji je veoma vezan uz predsjednika Trumpa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.