Za i protiv Erdoganovog mitinga u Sarajevu

Vijesti 04. maj 201818:48 > 19:17
Anadolija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u kako tijekom svibnja u Sarajevu planira održati središnji predizborni skup s Turcima koji žive u inozemstvu, no bh. vlasti za sada nemaju nikakvu službenu najavu takvog događaja. Događaja na koji su već sada počele pristizati brojne političke reakcije.

Iz Južne Koreje, sudeći prema pisanjima turskih medija- stiže potvrda onoga o onome se posljednjih mjeseci spekuliralo. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji se priprema za izvanredne parlamentarne i predjedničke izbore – sredinom svibnja, središnji predizborni skup koji bi trebao okupiti tursku dijasporu sa područja cijele Europe – održat će u glavnom gradu BiH.

“Neke europske zemlje su počele da diskutiraju da li će nam dati dvoranu da održimo miting ili ne, i mi smo odlučili da se u Bosni i Hercegovini nađemo sa našim državljanima. Očekujemo sudjelovanje 9-10 tisuća osoba. Naši državljani iz Europe će doći u BiH i tu ćemo se sastat”, poručuje Erdogan.

O ovom događaju bh. vlasti još nisu informirane. Iz MVP BiH, Predsjedništva BiH i veleposlanstva Turske u BiH kratko su nam tijekom dana poručili: službene najave još nema. Turski su mediji ranije najavili kako bi Erdoganov predizborni miting trebao biti organiziran 20. svibnja, u nekoj od većih dvorana u Sarajevu. Do danas nitko nije ni rezervirao najveću sarajevsku dvoranu Zetru koja se spominje kao moguća lokacija održavanja skupa. Ali upita je bilo.

“Nismo imali sa današnjim danom nikakvih rezervacija za taj datum, ali smo imali nekoliko upita. Nije navedeno o čemu se radi, imali smo 3-4 zahtjeva, jedna je bila turska agencija”, kaže Midhat Hubijar, direktor ZOI 84 .

Sama najava održavanja predizbornog skupa, političku scenu, ali i javnost u BiH podjelila je na one koji su za i protiv. Bivši veleposlanik BiH i povjesničar Slobodan Šoja upozorava da je u ovoj priči svima sve jasno. Predizborna kampanja i u Turskoj i u BiH traje i sve ovo je najbolji način za ubiranje političkih poena. Ovaj potez u diplomaciji kaže nije uobičajan, ali ne i nemoguć.

Više detalja ima Vlado Marić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.