Video koji je trebao postiditi Sarajlije

Vijesti 04. maj 201819:46 > 19:48
N1

Video na kome se vidi grupa turista kako čiste park u centru Sarajeva privukao je veliku pažnju javnosti. Grad je prljav, kažu građani Sarajeva i priznaju, za to su sami krivi. Ali, video ih, čini se, nije mnogo postidio.

Neobičan prizor juče u sarajevskom parku At Mejdan. Grupa turista iz Azije zasukala je rukave i pokupila smeće sa zelene površine. U istom parku danas smo zatekli grupu djevojaka iz Njemačke. Putuju Evropom i upoznaju gradove. Sarajevo je, kažu, drugačije, od svih gradova u kojima su bile. Posebno im je zanimljivo preplitanje različitih kultura.

“Dosad smo bile u starom gradu, uglavnom. Stvarno je lijepo. I u poređenju sa drugim gradovima Sarajevo je čist grad. Vidjela sam smeće na ulicama, ali u poređenju sa Berlinom, otprilike je isto”, kaže Loti, turistkinja iz Njemačke.

Smeće na ulicama im ne smeta. Kažu, vidjele su i gore gradove. Dodaju da ipak ne bi čistile smeće sa ulica.

“Moram reći da sam iznenađena, ne znam. Mislim da bih pokupila smeće u mom gradu, ponekad to radim, ali ne kada sam negdje turistički. Mislim da je to dobro ali nije uobičajeno”, ističe Magdalena, turistkinja iz Njemačke.

Za razliku od turista, Sarajlije kažu, grad je prljav. Dodaju, krivi su građani.

Anketa:
”Da građani vode računa ne bi dotle došlo.”

”Građani, svojom nemarnošću. Bacaju gdje ko šta stigne, nema kulture, nema ničega.”

”Redovno se čisti ali ima onih koji bacaju. Uvijek se nađe neko ko nešto baci.”

“Starije generacije imaju to da kad vide nešto to i pokupe. A mlađi bacaju.”

Samo na području opštine Stari grad o čistoći brine 51 radnik, u tri smjene. Iz nadležnog gradskog preduzeća ističu da je nepropisno odlaganje otpada veliki problem.

“Nažalost, ove korpice koje su namijenjene za sitni otpad bivaju pretrpane vrećama otpada koje su zapremine i do 150, 180 litara, a ove korpice imaju zapreminu od 90 do 120 litara, što ni na koji način nije mjesto za odlaganje”, pojašnjava Mirza Ramić portparol KJKP RAD.

Za čist grad, dodaje Ramić, i građani moraju dati svoj doprinos. No, za ekologe, problem je što nema dovoljno mjesta za odlaganje otpada.

“Recimo, gdje se mi nalazimo, tu je bilo pet kontejnera za smeće. Sklonjeni su da se napravi parking, da se imaju gdje ostavljati auta. Bilo je 7-8 kontejnera u ovoj ulici, sad ima jedan. I normalno da će biti prepun smeća”, tvrdi Azem Džino, Udruženje ekologa “Arboretum”.

A da nije problem samo u radu gradske čistoće, najbolje ilustruje podatak da su, nakon prvomajskih praznika, na izletištima ostale tone smeća.

“Gdje smo otprilike imali nekih 150 tona otpada, samo sa dvije lokacije”, otkriva Ramić.

Za sve koji nepropisno odlažu otpad predviđene su zakonske kazne od 100 do 1.000 maraka. Kako kažu građani, da ima više kazni smeća bi bilo manje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.