Društvo novinara BiH – Dragan Bursać novinar 2017. godine

Vijesti 05. maj 201808:07 > 08:09
N1

Društvo novinara Bosne i Hercegovine večeras je u Brčkom dodijelilo nagradu "Novinar godine 2017" novinaru Portala "Buka" iz Banje Luke Draganu Bursaću.

Nagrada za životno djelo pripala je novinaru i diplomati Zlatku Dizdareviću, a Specijalno priznanje novinarskom karikaturisti Đoki Ninkoviću. Nagradu za printano novinarstvo dobila je Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica i direktorica “Oslobođenja”, Nagradu za radijsko novinarstvo “Radio M” iz Sarajeva, a Nagradu u kategoriji TV novinarstvo dobio je sportski novinar BHRT-a Zoran Šuko.

Predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević kazao je da je cilj te manifestacije očuvanje digniteta novinarske profesije koja je u sadašnjem trenutku sve manje ono što joj je zadatak. Smatra da je stanje u bh. medijima izuzetno teško te da BiH u tom segmentu, prema procjenama organizacije Reporteri bez granica, zauzima 68. mjesto u svijetu.

Društvo novinara, dodao je, svake godine bilježi od 50 d0 70 napada na novinare, koji se uglavnom neprocesuiraju ili sam proces traje dugo.

Ukazao je na nepovoljan status novinara u BiH te izrazio neophodnost da se novinari i mediji zaštite, jer “bez novinara nema ni slobodne”.

”Večeras nagrađujemo najbolje i najhrabrije, one koji su u protekloj godini dali doprinos razvoju ove djelatnosti”, istakao je Zupčević te dodao da je tekst “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?” autora Dragana Bursaća pokazao novinarsku čast i hrabrost.

Novinar Dragan Bursać izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ukazanog povjerenja ističući da je velika čast biti priznat od kolega.

”Biti novinar godine u BiH nije mala stvar, jer imam mnogo fenomenalnih kolega novinara koji ovog trena mogu ponijeti takvu titulu”, istakao je Bursać.

Naglasio je da je imao velikih problema zbog tekstova za koje je i dobio nagradu te da je u jednom trenutku, zbog prijetnji smrću, morao napustiti Bosnu i Hercegovinu.

”Imao sam problema zbog istine i dijela javnog mnijenja koje ne želi da tu istinu čuje, ali to je moj posao”, zaključio je Bursać.

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević kazao je da je bio iznenađen, prvenstveno jer određeni period ne piše o situaciji u Bosni Hercegovini.

Izrazio je veliko zadovoljstvo što je dobio Nagradu za životno djelo od kolega profesionalaca, koja ima bitno drugačiju težinu od drugih nagrada, ali koja ima “prizvuk” da je završio novinarsku karijeru.

”Ne osjećam se tako i nadam se da ću se još dugo godina baviti novinarstvom u kojem uživam i za koje sam vezan strašću”, naglasio je Dizdarević te zaključio da novinarstvo danas nije ono u kojem je proveo najveći, najljepši i najuspješniji dio života.

Žiri za dodjelu nagrada sačinjavao je 14 članova, od kojih je deset članova Upravnog odbora Društva koji su temeljito pregledali sve što su bh. novinari pisali u 2017. godini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.