Lukavčani ogorčeni: Opština među najzagađenijim u Evropi

Vijesti 05. maj 201817:28 > 17:50
N1

Izljevanje talog tzv. bijelog mora od Fabrike sode u Lukavcu ponovo je otvorilo dugogodišnji problem zagađenosti Lukavca.

Lukavčani su danas rješenje tražili i na okruglom stolu pod nazivom “Kako doći do uspješnog rješenja problema zagađenja u Lukavcu”.

Teško je naći primjer u Evropi grada koji je zagađen kao Lukavac, koji ima nekoliko fabrika sa starim postrojenjima, isitču mještani. Za njih, profit je stavljen iznad zdravlja.

“Zagađenja su nezamisliva. Samo da vidite kako izgleda u Lukavcu ujutru otvoriti prozore spavaće sobe u maju kada je sve lijepo, a ono zasmrdi na neopisiv način. To je svakodnevno. Samo ovisi koji će vjetar puhnuti”, izjavio je Nisad Omerović iz Foruma za zaštitu okoline Lukavac.

Lokalna zajednica tvrdi da čini sve što je u njenoj moći, ali ruke su joj vezane jer se odluke i dozovole odobravaju na višim nivoima vlasti koja ubire i prihode od zagađenja. Općinsko vijeće uspjelo je spriječiti pokušaj instaliranja tri nova operatera za pirolizu guma.

“Mi smo, bar za sada, dva potpuno uklonili da se ne instalira. Sa trećim smo bili u sudskom sporu i oborili smo ih tužbom kao Općinsko vijeće i nevladine organizacije. Oni sada ponovo su u postupku. Imali smo javnu raspravu gdje smo ponovo argumentima, mislim, uspjeli da stavimo konačno tačku na nove operatere koji zagažuju Lukavac”, naveo je Jakub Mahovkić iz Komisije za oblast ekologije Općine Lukavac.

“Pomaka ima ali su oni nedovoljni. U narednom periodu treba više raditi na usaglašavanju zakonske regulative i treba dati veću ovlast lokalnoj zajednici kada je u pitanju zaštita okoliša”, rekao je Jozo Tunjić iz Opštine Lukavac.

Opština će ove godine uložiti značajna sredstva za širenje vrelovodne mreže zbog postojanja velikog broja individualnih ložišta. Na smanjenje zagađenja mogu uticati i sami građani.

“Mjere energatske efikasnoti u zgradarstvu su zamjena prozora i izolacija. To može smanjiti potrošnju energenta i do 80 posto. To su mjere koje ćemo preporučiti i privrednim subjektima i građanstvu, s ciljem da svi daju svoj doprinos u cilju poboljšanja situacije u Lukavcu”, stav je Džemile Agić iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Da bi se ekologija počela poštovati, mora početi funkcionisati zakon, poručuju mještani Lukavca. Ili će se i dalje sve vrtjeti u krug, a Lukavčani i dalje sanjati o čistom zraku preklinjući vlast da nešto učini.

“Kazne mogu biti u milionskim iznosima. Inspekcija je rekla: Kada nam politička vlast da saglasnost, mi ćemo to uraditi. Onda smo pisali toj vlasti. Oni su rekli: Nemamo ništa sa inspekcijom, neka rade svoj posao. To je ono preljevanje iz šupljeg u prazno. To je prebacivanje odgovornosti. Nismo mi, nismo mi”, dodao je Omerović u izjavi.

Jedan od najvećih ekoloških projekata koji će biti urađen u naredom periodu u Lukavcu je sanacija korita rijeka Jale i Turije. Projekat će koštati oko četiri miliona eura, a sredstva će biti obezbjeđena od Svjetske banke. Opština Lukavac izdvojit će oko 800.000 maraka za rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.