Frank Wisner: BiH jeste u neredu, može li SAD to razriješiti

Vijesti 05. maj 201821:04 > 21:19
N1

Američki Institut za mir, EastWest Institute i Američki komitet za vanjsku politiku, prezentirali su dugo očekivani plan za Zapadni Balkan.

Bosna i Hercegovina je zauzela posebno mjesto u njemu, jer se, kako je rečeno, ne nalazi u najboljoj situaciji, a pogotovo kad su u pitanju EU i NATO integracije.

Američka administracija bi se trebala opet fokusirati na Bosnu i Hercegovinu i region , preporuka je predstavljena u Washingtonu.

“Bosna i Hercegovina jest u neredu. Ali, da li je to nered koji američka politika može direktno razriješiti? Koji su to elementi koje mi možemo razriješiti koji bi napravili razliku? Mislim da smo došli do zaključka da ako kreirate stabilan okvir prije nego li se dođe do realistične ekonomije Bosna i Hercegovina će tada, ali i za godine u budućnosti imati obaveze da ispune u oblasti ekonomskih reformi, kompleksne političke strukture i mnogo drugih stvari”, naveo je Frank G. Wisner, bivši specijalni izaslanik za Kosovo.

Bivši savjetnik Richarda Holbrookea ističe kako je stanje u Bosni i Hercegovini s vremenom postalo gore. Jonathan E. Levitsky upozorava da prividna stabilnost ne znači i poboljšanje situacije.

“Postoji ta tendencija kreiranja statusa stabilnosti. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, situacija u Bosni i Hercegovini je statična. Činjenice da je situacija statična sve ove godine ne znači da je stabilna situacija, u stvarnosti postaje u jednu ruku sve manje stabilna”, navodi bivši savjetnik Richarda Holbrookea.

Strani faktori, ali i kontinuirani problemi koje Bosna i Hercegovina ima predstavljaju značajan izazov. Pogotovo na unutrašnjem planu smatra bivši savjetnik predsjednika Busha, Tom Graham.

“Kada mi nismo tamo prisutni, taj vakum popunjavaju druge snage i ono što vidimo tokom protekle decenije je da se drugi akteri na određen način pojavljuju tamo. Tu prvenstveno mislim na Rusiju i Kinu, ali i na neke naše saveznike poput Turske. Također imamo problem sa nasilnim ekstremizmom koji se pojavljuje u regionu.”

Plan za Zapadni Balkan će u narednom periodu biti prezentiran u zemljama regiona, te u evropskim metropolama kako bi se skrenula pažnja na pitanja važna za cijeli region.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.