Iz bh. institucija tišina o Erdoganovom dolasku

Vijesti 06. maj 201817:32 > 19:15
N1

Bh. institucije, ni druge službe u Sarajevu, još uvijek nemaju potvrdu o održavanju predizbornog skupa AK partije na kojem bi prisustvovao predsjednik Turske 20. maja.

U ZOI ‘84. stigao je zahtjev turske agencije za zakup dvorane Zetra – kapaciteta 12 hiljada sjedećih mjesta, ukupno i do 20 hiljada osoba. Detalji nisu poznati, a ugovor o zakupu još nije potpisan.

U Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zahtjev za takvo javno okupljanje još nije stigao.

Iz bh. institucija tišina – čak i nakon objave Unije evropsko-turskih demokrata koji su plakatom od 4. maja najavili šestu skupštinu, odnosno skup uz prisustvo predsjednika Turske. Datum – 20. maj. Mjesto – dvorana Zetra Sarajevo. U kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije stigao zahtjev za održavanje javnog skupa 20. maja, ali jeste u Kantonalno javno preduzeće ZOI ‘84. Direktor Hubijar nije mogao ni potvrditi niti negirati – da li je zahtjev turske agencije, zapravo i zahtjev Unije.

No, datum se poklapa.

“Mi nismo potpisali apsolutno ništa sa današnjim datumom. Imali smo upite 7-10 dana unazad. Ako govorimo o ovoj vrsti manifestacije ili predizbornog skupa koji je najavljivan za 20. maj, mislim da su u Zetri više puta održavane takve ili slične vrste manifestacija, predizbornih skupova, tako da mislim i ovaj put da ZOI ‘84. ili Zetra nema ništa protiv toga. Konkretno ime agencije vam ne mogu dati u ovom momentu jer nemam ime agencije. Znam da se radi o turskoj agenciji i da su poslali zahtjev prije 10 dana. Detalje iz zahtjeva vam ne mogu reći zato što nisam vidio, ali znaću sutra šta je i o čemu se radi”, rekao je Midhat Hubijar, direktor KJKP ZOI 84’

Ranije su novinari prenijeli Erdoanov stav o dolasku u Sarajevo i njegovom skupu predizbornog karaktera.

“Neke evropske zemlje su počele da diskutuju da li će nam dati dvoranu da održimo miting ili ne, i mi smo odlučili da se u Bosni i Hercegovini nađemo sa našim državljanima. Očekujemo učestvovanje 9-10 hiljada osoba. Naši državljani iz Evrope će doći u BiH i tu ćemo se sastati”, rekao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Ni iz Udruženja bosansko – tursko prijateljstvo “Bosfor” ne raspolažu zvaničnom najavom da predsjednik Turske dolazi u Bosnu i Hercegovinu. No, da se dijaspora poziva da glasa, gdje god se nalazi, nemaju ništa protiv.

“Bilo je raznih skupova u Sarajevu, od izbora u Hrvatskoj, izbora u Srbiji, izbora u Crnoj Gori i tako redom. Ne bi to bilo ni pozitivno ni negativno. Ja jednostavno i ne znam da li će se to desiti u Sarajevu tako da ne znam šta bih komentarisao. I kada bi mi mogli da pozovemo – mi bismo i sve Bošnjake, i sve Turke, i sve Srbe, i sve Hrvate i sve građane svijeta pozvali 28. maja da obilježimo 555. godišnjicu ahdname sultana Fatiha”, kazao je Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja bosansko – tursko prijateljstvo “Bosfor”.

Da li je i zašto Sarajevo pravo mjesto za predizborni skup turskog predsjednika, te kakvi mogu biti odjeci njegovih poruka iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisala profesorica Zlatiborka Popov Momčinović.

“To jeste svakako deo predizborne kampanje sadašnjeg predsjednika Turske, ali mislim i naše predizbrone kampanje, posebno Stranke demokratske akcije koja je u nedavnom periodu imala pravu buru kada je riječ o njenim opštinskim odborima i strukturama stranke. Tako da je to možda jedan pokušaj da se preko ove posete i SDA na neki način kosoliduje među bošnjačkim biračkim telom.”

U Turskoj se 24. juna održavaju vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Njemačke, austrijske i holandske vlasti zabranile su turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.