N1 u kakanjskom naselju Varda na proslavi Đurđevdana

Vijesti 06. maj 201817:39 > 18:38
N1

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Đurđevdan - Svetog velikomučenika Georgija. Đurđevdan je i veliki praznik za sve Rome Balkana, bez obzira na religijsku grupu kojoj pripadaju, kojeg oni zovu na romskom Ederlezi. Đurđevdan Romi slave kao dolazak proljeća, i to je za njih veliki praznik.

Donosimo vam dio atmosfere sa slavlja u romskom naselju Varda u Kaknju.

Gusti dim iz dvorišta gotovo svake porodice, odaje da je Đurđevdan, i prije nego zađete u Vardu, romsko naselje u Kaknju.

“Jučer smo mi bili na rijeci. U pet sati smo otišli, natočili vode. Neki su se malo okupali. Nabrali smo malo žare, vrbe. Ovdje smo palili vatru, radi zmija i to. Skuhali smo jaja, pripremili janje”, kazao nam je Mehmed Seferović.

Ibri Ramiću je Đurđevdan čestitalo sedamdeset unuka.

“Toliko je. Istina je to, to nije laž. Jer, ja imam petoro djece. Šestoro sam imao, jedan je poginuo u ratu. Od svakog sina imam četvoro, petoro, šestoro djece. Oko mene se skupe, gledaju me, paze me, štite me, nemam riječi. Gledaju me, paze me, isto da im je došao general armije Ivan Gošnjak.”

U sredini gdje su očevi i djedovi poput generala, a zajednica, prema tome, izrazito patrijarhalna, željeli smo čuti ženski glas:

“Ja ne bih željela da se udam, dok moja mati ne umre. Ne bih željela da moja mati ništa. Željela bih da živim sa materom. Kada narastem, voljela bih da budem učiteljica, ali ja ne idem u školu i ja nikako ne mogu biti”, kazala je Alina koja ima 11 godina.

Istu sudbinu imala je i Smaila. Dječije želje zamijenila je srećom u krugu porodice. Kaže da je sretna. Pored zdravlja, ipak, ima još đurđevdanskih želja:

“Da djeca idu u školu, da su školovani kad idu naša djeca, da ne kažu, idu Romi. Mi smo ljudi kao i svi, od jednog smo čovjeka. Nismo mi ispali iz jedne vrste, a iz druge muslimani, Hrvati, Srbi. Mi smo svi od jednog čovjeka”, rekla je Smaila Sejdić.

No Đurđevdan je ipak prilika da se na svakodnevne probleme zaboravi, uz razne običaje. Žarenje je jedan od njih.

“To te blagosiljam, da si živa i zdrava, puno godina u zdravlju i veselju, ti i tvoja djeca i porodica.”

Dobili smo i jaja. Treba ih staviti u vodu prije kupanja i poželjeti zdravlje i napredak, objasnila nam je Smaila.

Nekada su Romi na ovaj dan pokretali čerge i kretali na dalek put. Danas Vardu ne napuštaju, ali su stare običaje najradosnijeg praznika ipak zadržali do danas.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.