Novi dan: Gosti su Kazazović, Morić, Čengić…

Vijesti 07. maj 201814:04 > 14:05
N1

Kantonalni odbor Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja KS odlučio da prosvjetni radnici zaposleni u osnovnim i srednjim školama u KS danas održe protest upozorenja u centru Sarajeva od 12 do 14 sati.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović rekao je da se nadsa štrajka neće biti jer je dogovor postignut. Koji zahtjevi sindikata su prihvaćeni, a koji ne – saznat ćemo od ministra Kazazovića.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak domaćin je sastanka s ambasadorima zemalja članica Evropske unije u BiH, kao i ambasadorima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH iz drugih zemalja, koji se danas održava sutra u Banjoj Luci.

Povod ovog okupljanja je Dan Evrope. U ovom našem spcifičnom dijelu Evrope žive i nacionalne manjine, mnoge su tu već decenijama. Često ih obiđemo, u maloj Evropi, kako susjednu banjalučku opštinu Prnjavor zovu. Kako Mađari u BIH žive  i slave li Dan Evrope, u Novom danu.

Dok mnogi odlaze iz BiH i odriču se njenog državljanstva, Hector Morić, uspješan umjetnik vjeruje da se i u ovoj zemlji može lijepo živjeti i stvarati. Njegov otac Mirza Morić je bosanski kipar koji u Francuskoj živi 40 godina, prepoznatljiv po svom radu koji odiše nostalgijom za rodnom Bosnom i Hercegovinom.

Ovog jutra smo u domu jednog od najboljih fudbalera aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine, ekipe Zrinjskog. Njemu je ovo 4. titula u nizu, jednu je osvojio sa FK Sarajevo, treća sa Zrinjskim. Povremeni je igrač A reprezentacije – banjalučanin, Nemanja Bilbija iz Mostara za Novi dan.

Najzanimljivije iz novina, ovog jutra sa naslovnica bira i komentariše Rubina Čengić – urednica i voditeljica Otvorene mreže.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.