Maglaj: Štete od poplava višemilionske, općina nema novca

Vijesti 07. maj 201818:24 > 19:55
N1

Vodostaji rijeka i potoka na području općine Maglaj su u opadanju.

Nastale štete na objektima i u poljoprivredi tek se zbrajaju. Mogle bi iznositi više miliona KM, strahuje načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić. Dodaje kako općina novca nema.

Povoljne vremenske prilike dočekale su nas u Maglaju danas, a s njima i povoljne informacije o stanju na poplavljenim područjima.

Situacija je dosta povoljnija u odnosu na peti i šesti maj kada je Općinu Maglaj zadesilo olujno nevrijeme sa obilnim padalinama gdje je došllo do izlijevanje rijeke Jablanice, gdje je došlo do ugroženosti 50 kuća na području Mjesne zajednice Jablanica“, kazao je za N1 Mehmed Smajlagić iz Vatrogasne jedinice Maglaj.

U društvu pripadnika Civilne zaštite provjerili smo stanje na terenu. Usput zatičemo građane koji čiste svoja dvorišta, a posljedice poplava itekako su vidljive.

Srećom rijeke i potoci koji su poplavili kućanstva, te odsjekli mjesne puteve i mostove povukli su se u svoja korita. Vozeći se prema ovoj zajednici, saznajemo što se zapravo događalo u noći sa subote na nedjelju.

Po dobijanju dojave, mi smo izašli na teren i zaista zatekli smo apokaliptičnu sliku. Vidjeli smo da je došlo do izlijevanja rijeke Jablanice izvan korita, da je voda već krenula među kuće. Odmah smo reagirali i krenuli smo sa sireneom da budimo mještane sirenom. Počeli su da evakuiraju stoku, da se sami spašavaju, da se penju na više katove svojih kuća“, kazao je Arif Mujkanović, Civilna zaštita općine Maglaj.

Ahtaba Karabegović, mještanka ove mjesne zajednice dočekala nas je sa suzama u očima. Pokazuje što su poplave učinile njenom obiteljskom domu.

Sve mi je uništeno. Evo vidite …Viseća je uništena, sudoper, kuhinja sva, šporet, sve je poplavljeno..“, kazala je Karabegović za N1.

Opširnije u prilogu Zvonke Komšića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.