Mašić o posjeti Erdogana: Vašerski teferič

Vijesti 07. maj 201818:34 > 19:21
N1

"Sve ono što je Sebija Izetbegović kao supruga člana Predsjedništva BiH željela, isporučeno joj je", istakao je Damir Mašić, zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH (PD PFBiH). Smatra da će Denis Bećirović kao mogući kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH pobijediti bilo koga.

Istakao je da su sve političke stranke pristale na kompromis za izmjene Izbornog zakona osim HDZ-a BiH jer žele onemogućiti formiranje vlasti bez njih.

“Samo Dragan Čović i HDZ stoje zacementirani. Misle da jedino treba implementirati presudu Ustavnog suda onako kako njima odgovara – samo da HDZ može biti izabran ili da raspored delegata treba biti samo iz onih sredina gdje oni imaju podršku. Osporavaju da Hrvat iz Sarajeva, Tuzle ili Goražda može biti u Domu naroda PFBiH. Priča o famoznom predstavljanju se svodi na to da se delegati trebaju birati samo iz Zapadne Hercegovine. To nije u skladu s tim da se Popis stanovništva iz 1991. treba primjenjivati dok se ne primjeni Aneks sedam Dejtonskog sporazuma. To je ustavna materija. Vrtimo se u krug i došli smo u ovakvu situaciju”, rekao je.

Mašić je istakao da je njegov “osjećaj” da se međunarodna zajednica jedno vrijeme nije bavila BiH, ali da je je bolje da su to počeli činiti “ikada nego nikada”.

Ukazao je na to da raspisivanje izbora nema direktne veze sa presudom Ustavnog suda BiH i da organi vlasti, pa i Dom naroda PFBiH može funkcionisati nakon izbora.

“Raspisivanje izbora nema direktne veze sa presudom Ustavnog suda. Presudom su stavljeni van snage članovi Izbornog zakona koji se tiču procesa nakon izbora. Određeni krugovi koje podgrijavaju Čović i HDZ svjesno kreiraju haos prijeteći scenarijem ako se nešto ne desi. Sporni su oni članovi koji se tiču načina izbora delegata u Domu naroda. Shodno iskustvu, svaki organ može funkcionisati do izbora novog saziva. Posjetit ću vas je Vijeće ministara BiH funkcionisalo godinu i po nakon izbora u tehničkom mandatu. Nećemo dozvoliti vakuum i neku vrstu haosa”, naglasio je.

Ukazao je da će SDP BiH do kraja ovog mjeseca obznaniti kandidata za člana Predsjedništva BiH. Vjeruje da će Denis Bećirović prihvatiti kandidaturu za tu funkciju.

“Nijedna politička stranka nije obznanila ime kandidata, osim onih u kojima odlučuje jedan čovjek. Transparentno smo rekli da ćemo finalizirati proces kandidovanja do kraja mjeseca. Plebiscitarnu podršku ima Denis Bećirović. Vjerujem da će u konačnici on ići u pravcu prihvatanja kandidature. Ne samo da ga članovi nedvosmisleno podržavaju, već i javnost. Nevjerovatno je koliku Denis ima podršku građana BiH”, kazao je Mašić.

Mišljenja je da nije tačno da se Bećirović nerado odaziva pozivima medija i da on trenutno “slaže određene stvari”.

Osvrnuo se i na posljednji verbalni sukob između Željka Komšića i Envera Bijedića iz SDP-a BiH. Mašić je konstatirao da Komšić još nikoga javno nije nazvao kriminalcem, kao što je nazvao Bijedića. Pozvao je Komšićevu Demokratsku frontu da napusti vlast Unsko-sanskog kantona koju čine SDA, Laburistička stranka Fikreta Abdića i Demokratska fronta.

“Trebamo odvojiti neke stvari i staviti ih na svoje mjesto. Trebamo tražiti uzrok. Ne priliči Željku Komšiću kao predsjedniku jedne političke stranke da opći na onakav način. U životu nisam čuo da je rekao da je neko kriminalac, pa čak da se radi o ljudima iz SDA ili HDZ-a. To je bilo u najmanju ruku neprimjereno ili da ne kažem nedoraslo. Ako ima neko argumente za nešto, neka ih odnese nadležnim institucijama. SDP neće upasti u zamku prepucavanja. Kada vam ne ide unutar vlastite kuće i na političkom tržištu, onda pokušavate napraviti pomutnju unutar iste grupacije. Pozivamo da se opredijeli da li je pozicija ili opozicija. Nama Demokratska fronta nije protivnik ni neprijatelj. Pozivam ih da izađu iz vlasti koju čine zajedno sa SDA i Laburistima-strankom osuđenog ratnog zločinca”, istakao je.

Rekao je da je unutar SDA bilo još mogućih kandidata za člana Predsjedništva BiH, osim Denisa Zvizdića i Sebije Izetbegović. Uvjeren je u pobjedu Bećirovića na izborima, ako bude kandidat. Za Izetbegović je kazao:

“Kao supruzi člana Predsjedništva BiH, isporučeno joj je sve što je željela”, kazao je Mašić.

Komentarisao je najavljeni miting Recepa Tayyipa Erdogana, turskog predsjednika u Sarajevu.

“Moramo odvojiti i praviti razliku između službene posjete i posjete u nekom drugom formatu. I Erdogan je dobrodošao u službenoj posjeti. Ali ovo što se dešava je sramota za BiH i sve njene institucije. U njegovoj posjeti učestvuju svi, od Zvizdića do direktora ‘Zetre'”, naglasio je.

Smatra da će Erdoganov miting biti “vašarski teferič”.

“Da li bi bilo moguće da se ovo desi u drugoj državi? U tom lancu su svi iz SDA. Je li to slučajno? Govorimo na osnovu špekulacija, ali je nedopustivo da BiH nema nikakvu informaciju, iako vjerujem da je imaju ali je skrivaju. Danas je Erdogan rekao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost i mir na Balkanu. Zašto onda ovo nije organizovao u Beogradu? Neko želi da se preko leđa građana BiH potkusurivaju stvari koje su na višem diplomatskom nivou nego što je BiH. To će biti vašarski teferič”, zaključio je.

Pozvao je da “sve antifašiste da prisustvuju drugom po redu maršu antifašista koje će SDP organizovati u saradnji sa SUBNOR-om 9. maja u Sarajevu”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.