Inzko danas podnosi izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a

Vijesti 08. maj 201808:50 > 08:54
N1

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas će pred Vijećem sigurnosti UN-a, predstaviti 53. redovni izvještaj o provedbi mira u Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik sastao se s višim zvaničnicima američke vlade uključujući posebnu savjetnicu potpredsjednika Michaela R. Pencea za Evropu i Rusiju Lauru Cowan, te vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Matthewa Palmera. On je na tim sastancima informirao sagovornike o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavni naglasio je važnost angažmana EU i SAD da bi pomogli domaćim političarima da dođu do rješenja za provođenje odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

Visoki predstavnik dodao je da je “ovo pitanje vodeći politički prioritet za domaće aktere. Opći izbori u oktobru, kao i njihovi rezultati, moraju biti provedeni u najboljem redu i bez ometanja kako se BiH ne bi suočila sa daljim kašnjenjima kad su u pitanju prijeko potrebne reforme.”

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.