Čengić: Turska uopšte nije baš tako veliki prijatelj BiH

Vijesti 08. maj 201808:50 > 09:01
N1

Najavljena posjeta predsjednika Turske Reccepa Tayipa Erdogana Bosni i Hercegovini izazvala je različite komentare javnosti u BiH. Rubina Čengić urednica i voditeljica Otvorene mreže smatra da Turska nije veliki prijatelj BiH.

Ambasador Turske u BiH, Haldun Koç, je kazao da posjetu turskog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdoğana, ocjenjuju “kao radnu posjetu koja treba imati fokus upravo na ekonomskim, trgovinskim temama i onima koje se tiču dodatnih investiranja te razvoja saradnje dvije zemlje.

Rubina Čengić smatra da ova posjeta Bosni i Hercergovini nije trebala. Po njenim riječima oni koji zagovaraju dolazak Erdogana nemaju političke odgovornosti i ne razmišljaju o posljedicama.

“Mi nemamo politički konsenzus unutar države i oni koji zagovaraju i podržavaju Erdoganov dolazak u trenutku kada ovakve njegove njegove skupove zabranjuju druge Evropske zemlje zaista ne misle dalekosežno. Godinama govorimo o nedostatku političke odgovornosti i ovo je jedan eklatantan primjer nedostatka odgovornosti i nerazmišljanja o posljedicama. Pitanje je “da li to nama treba?'” ili “zašto to nama treba?” ili “šta mi imamo od toga?”. Ranije sam u dva navrata radila analize sa nizom sagovornika o odnosima BiH i Turske i svi brojevi, sve činjenice pokazuju da Turska uopšte nije baš tako veliki prijatelj Bosne i Hercegovine kako određene političke grupe vole da predstave. Mi nismo uopšte na vrhu Turskog interesa kada su u pitanju investicije. Puno je veći dio novca koji Turska šalje u investice u druge zemlje, puno veći dio novca odlazi u Srbiju. Jučer ste imali primjer da predsjednik Turske sačeka predsjednika Srbije na aerodromu koji je daleko van grada. Nikad tako ne dočeka političare iz Bosne i Hercegovine. Ni iz bošnjačkog korpusa niti iz drugih”, ističe Čengićeva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.