Radmanović: Razgovori o Izbornom zakonu bez Srba

Vijesti 08. maj 201812:33 > 13:05
N1

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović kazao je danas na pres-konferenciji u Banjaluci da su razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH pokazali ''pogrešan pristup'' jer tokom tih susreta nije bilo predstavnika srpskog naroda.

On je govorio i o odluci Centralne izborne komisije da raspiše izbore uprkos izostanku dogovora oko izmjena o Izbornom zakonu o kojima je proteklih mjeseci bilo mnogo govora.

”Datum kad se raspisuju izbori je važan u svim demokratskim zemljama, a posebno u BiH. Mogli bismo na razne načine označavati i ljude i grupe koji su doprinijeli turbulentnoj klimi u BiH. Čitav period četverogodišnji je prošao da Savjet ministara nije obratio pažnju na Izborni zakon, da ima problema u Izbornom zakonu. Takav nerad, a ne samo u toj oblasti doprinio je tome da određen broj poslanika i poslaničkih grupa podnese inicijativu za izmjenu zakona i to po dva osnova. Jedan po osnovi implementacije odluke Ustavnog suda, i druga grupa kada je u pitanju modernizacija i digitalizacija izbornog procesa”, rekao je Radmanović obraćajući se javnosti.

Govorio je, potom i o samim razgovorima o promjenama Izbornog zakona.

‘Danas se susrećemo sa situacijom da su izbori raspisani, a da ne znamo kako će konstituisati Dom naroda u Federaciji, a samim tim i Dom naroda BiH. Nažalost, ponovo su se uključili pojedini ambasadori. Mislim da se radi o pogrešnom pristupu. Razgovor se vodio isključivo u Sarajevu i bez srpskih predstavnika. Danas izražavamo nezadovoljstvo što su rasprave o izmjenama Izbornog zakona vođene bez predstavnika Srba, a ne samo SNSD-a. Interesantno je da srpski predstavnici u Savjetu ministara nisu reagovali”, dodao je on.

Pozvao je sve aktere izbornog procesa u BiH na smanjenje tenzija.

”Nadamo se da će se nakon raspisivanja izbora u mirnijoj situaciji se razgovarati kako prevazići ovu situaciju iako smo sada u komplikovanijoj situaciji. Postoji mogućnost da se nekim podzakonskim aktom prevaziđe teško stanje zbog neimplementacije odluke Ustavnog suda. Na sreću, i CIK je izdržao pritisike i došao do toga da danas donese odluku. Podsjećam vas na to da u posljednjih par mjeseci imamo ozbiljnu raspravu o inovacijama u izbornom procesu. To je bio avanturistički projekat koji nas je mogao dovesti do toga da izbori ne budu ni održani. Tu su neke institucije rekle da se izbori ne mogu provesti na taj način. Mislim da su se predlagači opametili. SNSD poziva sve učesnike na narednim izborima da ozbiljno rade na smirivanju atmosfere, da u mirnoj atmosferi provedemo i kampanju i izbore. Nadamo se da će i sada to biti, ima onih koji pokušavau da poremete, mi ih pozivamo da to ne rade”, rekao je Radmanović.

O ”slučaju smrti Davida Dragičevića”…

‘Ja pripadam onima koji pokušavaju da nađu prave riječi, nisam onaj koji ima pravo da kažem da je to ubistvo. Ali taj tragični događaj smo već pratili na različite načine izjavama i prisustvom predsjednika Milorada Dodika u porodici pokojnog Dragičevića. Mislimo da je to slučaj koji se mora istražiti do kraja”, poručio je potpredsjednik SNSD-a.

Podsjećamo, CIK je danas raspisao opće izbore u BiH koji će biti održani 7. oktobra.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.