Tužilaštvo BiH traži obnovu postupka protiv Orića i Muhića

Vijesti 08. maj 201816:56 > 19:08
N1

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog vijeća da prvostepenu presudu kojom su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u selima u okolici Srebrenice ukine, te da se postupak obnovi.

Odbrane su predložile da se žalba Tužilaštva BiH odbije u cjelosti i potvrdi prvostepena presuda. U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića i Muhića optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti.

Zahtijev za ukidanjem oslobađajuće presude, tužitelj Miroslav Janjić obrazložio je bitnim povredama odredaba krivičnog postupka i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kako je naveo .

Presuda Oriću i Muhiću jedinstvena u sudskoj praksi”, jer se tvrdi tužitelj “zasniva na dokazu, koji nije izveden na glavnom pretresu, i koji nigdje ne postoji u fizičkom smislu.”

“Prilikom objave presude, predsjednik prvostepenoog vijeća govorio je o iskazu svjedoka od 3.9.2003. zaštićenog svjedoka S1. No iskaz zaštićenog svjedoka nikada nije prezentovan na glavnom pretresu, niti on fizičkom smislu postoji o čemu je konstatovano i u pisanom otpravku presude. Čak je i prvostepeno vijeće konstatovano da se radi o službenom bilješci”, navodi Janjić

Prvostepena presuda “nerazumljiva je i protivrječna samoj sebi”, naglasio je tužitelj te dodao kako mu je bilo teško napisati i žalbu jer je Prvostepeno vijeće izreklo jednu presudu, a poslalo drugačiji pisani otpravak.

“Vijeće u presudi navodi da se poziva na praksu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), po kojoj neće cijeniti svaki dokaz pojedinačno i dovoditi ih u vezu, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku ove zemelje”, rekao je Janjić.

Za tužitelja je sporno i što Prvostepeno vijeće nije uzelo u razmatranje iskaze nekoliko svjedoka, koji su bili skriveni na tavanu kuće u čijoj neposrednoj blizini je navodno ubijen sudija Slobodan Ilić, a čiji su iskazi bili suglasni sa iskazom glavnom zaštićenog svjedoka koji je svjedočio o okolnostima ubistva Ilića, za što Tužilaštvo tereti Nasera Orića.

Odbrana je negirala ove navode. Kazali suda je zaštićeni svjedok nevjerodostojan, da je 12 puta pravomoćno osuđen po različitim krivičnim djelima, da nije bio pripadnik Armije BiH pa nije mogao ni sudjelovati u akcijama u Zalazju, što su dokazali. Čak se i u svjedočenju zaštićenog svjedoka ne navodi ubistvo Slobodana Ilića, već udaranje, navela je odbrana

Orićeva braniteljica Lejla Čović je pojasnila da nije tačno da se presuda zasniva na nepostojećem dokazu, već da je riječ o uloženoj službenoj zabilješci na iskaz svjedoka koju Vijeće sadržajno nije ni cijenilo. Taj dokaz, iskaz koji je dat u policijkoj stanici u Bratuncu pribavilo je upravo Tužilaštvo koje do žalbenog postupka na njega nije imalo nikakav prigovor

Čović je na tvrdnje tužioca da su iskazi svih svjedoka Tužilaštva saglasni sa svjedočenjem zaštićenog svjedoka navela da je suprotno, da su svjedočili kako je upravo Orić pokušao zaštiti zarobljene vojnike. Zbog svega navedenog odbrana je zatražila potvrdu oslobađajuće presude

Advokatica Sabahudina Muhića ponovila je izlaganje Orićeve odbrane u smislu navodnih razlika objave presude u odnosu na njen pismeni otpravak.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.