Kravić o operaciji kćerke Mahmutovića: Slučaj je mučan

Vijesti 08. maj 201818:27 > 18:33
N1

Zbog nepostojanja uslova, kćerka Haruna Mahmutovića je morala biti operisana u Mostaru, a Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "prim. dr. Abdulah Nakaš, komentarisao je cijeli slučaj.

“Cijeli slučaj je mučan. Treba dijete operisati na KCUS, koji je pristao da primi dijete – ali pošto se radi o komplikovanom prelomu – roditeljima je savjetovano da to radi neko ko se bavi dječijom ortopedijom. U subotu, kada se sve to desilo bio sam upitan da li se može operisati. Nisam imao ništa protiv. Ono se moglo operisati, ali postojao je problem. Opća bolnica nema pedijatrijski odjel, nema ko da se brine o djetetu postoperativno. Da nastane kakva komplikacija, pitali bi me što smo operisali. Mi imamo anesteziologe koji znaju uspvati dijete, ali postoperativno je problem, zato nisam dao, svjestan svih posljedica koje se mogu desiti”, objasio je Kravić.

Kanton Sarajevo je vlasnik Opće bolnice, a suvlansik Kliničkog centra, ipak se ne čini kao da postoji saradnja? Opća bolnica ima kadar, KCUS uvjete, ali ne postoji volja za saradnjom a djeca su kolateralna šteta?

“Mi se surađujemo koliko bi trebali. U Bosni je svako svoja avlija, svako svoja prćija. Nema saradnje kakva bi trebala biti. Ona se zasniva na transferu pacijenata. Ustanove se bave različitim nivoima, KCUS se bavi tercijarnom, mi sekundarnom zdravstvenom zaštitom”, pojasnio je.

“Ponudio sam ortopedima da odu na KCUS, da operišu to dijete. Bilo je priča, bajki. Činjenica je da je dijete moglo biti – ali nije operisano u Sarajevu. Postoji nešto mutno. Ponudio sam da moji ortopedi odu na KCUS, jasno mi je rečeno da može biti primljeno na KCUS i da će ga tamo operisati. Dijete je otišlo u Mostar”, naveo je.

On je kazao da svaki hirurg Opće bolnice može otići i pomoći, čak i u radno vrijeme ako je potrebno, bilo gdje.

“Volio bih da imam komociju da se iskoriste kapaciteti drugih zdravstvenih ustanova”, naveo je.

O kapacitetima u Sarajevu je kazao da postoje. I to na KCUS-u, ali nije želio da ulazi u stručnost. Pojasnio je da je dječija ortopedija deficitarna u BIH, a specijalisti se mogu nabrojati na “prste jedne ruke”.

“Dio dječijih ortopeda je sa KCUS-a prešao u Opću bolnicu. Niko se ne može baviti samo dječijom ortopedijom. Svi moraju raditi sve – a dječija ortopedija je nadogradnja. Postoji priča da su doktori prešli kod mene ovako ili onako. U aprilu prošle godine su trojica ortopeda otišla u penziju. Rasipsan je konkurs. Desilo se da su se trojica sa KCUS-a javila, ja sam ih primio jer mojoj bolnicu nedostaju ortopedi”, naveo je.

Kasnije je odlučio i angažovati Ismeta Gavrankapetanovića – a potvrdio je da je njegov kapacitet evropski, i pripada nekom od kliničkih centara.

U slučaju Mahmutović postavilo se i pitanje “šta ćemo s ljudima koji nemaju kontakte?”

“Ovaj sistem dobro funkcioniše koliko se u njega ulaže. U Općoj bolnici nijedan pacijent nikada nije bio vraćen i pacijent se ne smije vratiti”, naveo je kazavši da Opća bolnica insistira na pravima pacijenata i da svi moraju biti zbrinuti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.