Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom

Vijesti 09. maj 201807:54 > 07:57
Fena

Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom.

Devetog maja 1945. godine sovjetski maršal Zhukov ratificirao je u ime Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije, kao predstavnik Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Wilhelm Keitel.

Iako je, zvanično, Drugi svjetski rat završen 9. maja, on je trajao još nekoliko mjeseci, sve do kapitulacije Japana.

Više od 50 miliona mrtvih, žrtava fašizma, trebalo je da bude opomena svijetu, da se zlo kakvo je čovječanstvo vidjelo četrdesetih godina 20. stoljeća nikada i nikome ne ponovi.

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope, podsjećanje na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman predstavio prijedlog kreiranja organizovane Evrope.

Ovaj prijedlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Ova dva važna dana, u Evropi će biti obilježena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.