Huskić: Erdoganova posjeta neće konfrontirati BiH sa EU

Vijesti 09. maj 201808:08 > 08:09
N1

Ne mislim da je BiH sebe stavila na jednu stranu ili da se na bilo koji način konfrontira sa EU, kazao je za N1 politički analitičar Adnan Huskić koji je tokom gostovanja u Novom danu, između ostalog, komentarisao posjetu turskog predjednika Recepa Erdogana Bosni i Hercegovini.

U BiH su jučer raspisani Opšti izbori. Hoćemo li imati uslove za implementaciju izbornih rezultata?

Mislim da je pitanje implementacije direktno vezano sa izmjenama Izbornog zakona u onom dijelu biranja delegata u Domu naroda, čitave ove priče kojoj svjedočimo prethodnih godinu dana i koju ćemo očito morati pratiti i nakon izbora. Jučer je i kod raspisivanja izbora gospođa Hadžiabdić rekla da se radi o različitoj interperetaciji, da se radi o jednoj koliziji normi. Čekamo da se u sve to uključi Venecijanska komisija i nažalost ta priča će dominirati čitavom kampanjom što će ići u korist dvjema političkim opcijama, HDZ-u i SDA, jer će omogućiti klasičnu homogenizaciju pred izbore. Pominje se da će OHR u krajnjoj instanci intervenisati, ali će ova priča bit priča koja će trasirati čitavu kampanju.

Da li će ove godinje biti fer i korektni izbori? Govorilo se mnogo o broju umrlih na biračkim spiskovima?

Nije taj problem sa brojem mrtvih na biračkim spiskovima nešto endemično samo za BiH, slično je bilo i u Hrvatskoj. Ovde je problem sa imenovanjem u biračkim odborima, šta se dešava kada se zatvore biračka mjesta i kako i na koji način omogućiti prihvatljivo brzo brojanje glasova. Bruka je i sramota kada se čeka po nekoliko dana na preliminarne rezultate. To su stvari na kojima bi CIK trebao raditi.

Zašto nije?

Prije svega što su pod aktivnim uticajem političkih stranaka. CIK kao iznimno dobro plaćeni državni službenici relativno malo rade. Ta institucija je trebala biti predvodnik rješavanja problema koji sad imamo sa izborom delegata, da insistiraju da se politički subjekti nađu na istom mjestu. Oni bi trebali biti nosioci tih promjena.

Susret Predsjedništva BiH s Angelom Merkel. Možemo li očekovati nešto bitno?

Ne. Sastanak je pogrešno interpretiran kao pokušaj Njemačke da se stvari u vezi sa izmjenom Izbornog zakona pomjere sa mrtve tačke. Tema će biti samit u Sofiji. Ne mislim da će se razgovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva, mislim da će sve drugo biti tema. Problemom izbornog zakonodavstva se na terenu bave Wigemark i američka ambasadorica i to je maksimum koji je uložila međunarodna zajednica.

Zvanično je najavljena posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu. Kako komentarišete ovu posjetu?

Ne mislim da je BiH (zbog posjete) sebe stavila na jednu stranu ili da se na bilo koji način konfrontira sa EU. Žao mi je što se ta vrsta podrške i simpatije koju Bošnjaci imaju ne materalizuje se u boljem obliku. Ta se simpatija privatizirala i postala je dijelom jedne personalne relacije između Erdogana i Izetbegovića i misim da se ovdje svelo na uskopartijski ili uskofamilijarni interes i to je suštinska greška i zbog toga je došlo do protivljenja i unutar bošnjačkog korpusa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.