Weber za N1: EU suviše mlako ušla u izmjene Izbornog zakona

Vijesti 09. maj 201817:49 > 17:59
N1

Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber komentarisao je najavljeni sastanak između članova Predjsedništva BiH sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je kazao da se radi o redovnom sastanku i ne očekuje previše od njega.

“Odnos EU prema BiH se nalazi u prelaznom periodu. Imate situacije da je EU inicijativa za BiH krahirala. Zbog izborne godine EU nije volja da javno označava neuspjeh”, naveo je Weber.

On je kazao da je tokom 2017. godine došlo do sukoba između zvaničnog Zagreba i drugih članica EU oko osnovnih pitanja ustavnog sistema BiH.

“To je bilo zbog toga što Evropska komisija bazično utvrdila da je jedan od osnovnih principa EU ravnopravnost građana. Tu je došlo do sudara. Zagreb nije htio da prizna činjenicu i ravnopravnost naroda. Hrvatska je propustila zbog pritisaka druge strane. Ostaje taj potencijalni sukob za jedinstvenu politiku EU”, naveo je Weber.

On je ocijenio da cjelokupnoj vladajućoj eliti sporovesti strukturalne socio-ekonomske reforme u okvirima reformske agende.

Weber je istakao i to da je Dragan Čović iskoristio poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da obezbijedi poene na domaćem terenu oko EU integracija.

“Bio je vrhu predaje aplikacije za članstvu u EU i predaju upitnika”, naveo je Weber. On je pak ocijenio da je najveća kočnica kriza oko Vlade FBiH i proces provođenja reformske agende na nivou FBiH.

Izmjene izbornog zakona nisu usvojene. Hoće li Angela Merkel utjecati na Predsjedištvo?

“EU nije dovoljno ozbiljno ulazila u taj potez pronalaženja kompromisa. Nije se bavila ustavnim reformama. Imamo situaciju u koju je EU suviše mlako ušla. U zadnje vrijeme raste svijest i mišljenje unutar EU da je najviše nekonstutivna hrvatska strana i HDZ. Očekujem da će biti pritisaka na Čovića”, izjavio je Weber.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.