Arhitektonsko čudo Bogdana Bogdanovića vraćeno Mostarcima

Vijesti 09. maj 201819:13 > 19:28
N1

Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom obilježen je na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru. Političke delegacije i brojni gosti položili su karanfile i odali počast stradalim antifašistima na ovom spomen obilježju, koje se nakon 12 godina i brojnih devastacija u velikoj mjeri obnovilo.

Zarasla trava, uvredljivi grafiti, polomljene kamene pločice s ispisanim imenima poginulih antifašista – sve ove slike sa Partizanskog spomen groblja od sada su prošlost. Nakon 12 godina pauze i brojnih devastacija , ovaj zaštićeni nacionalni spomenik BiH ponovo dobiva svoj stari sjaj.

“Ma ne mogu vam objasniti, srce mi je ko Hum, toliko mi je drago”, rekla nam je Zehra, jedna od posjetilaca na obnovljenom Partizanskom groblju.

Arhitektonsko čudo Bogdana Bogdanovića, kako ga mnogi nazivaju, građanima vraća Odbor za obnovu Partizanskoga spomenika, uz pomoć institucija i donatora. Nakon dvanaest godina ovaj spomenik ponovo je ušao u budžet Grada Mostara, koji je za ovu godinu obezbijedio trideset hiljada KM za održavanje, čišćenje i uređenje zelenih površina.

Partizansko groblje je u ključnim fazama obnove završeno. Svi grafiti su izbrisani, 12 rasvjetnih tijela je instalirano, postavljene su dvije sigurnosne kućice, 46 kvadrata ograde vraćeno je na mjesto, a 150 od 350 kamenih ploča s imenima poginulih partizana i antifašista je ponovno vraćeno i obnovljeno.

Upravo ovo je bio razlog da veliki broj građana Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom obilježi na jednom od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika Bosne i Hercegovine. Iako bez hrvatskih zvaničnika, manifestaciji su prisustvovale brojne delegacije, predvođene Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem koji je poručio da se s obnovom Partizanskog neće stati.

“Ovaj angažman neće prestati, jer i danas kada ujedinjena Evropa slavi svoj dan i kada se diljem planete obilježava Dan pobjede nad fašizmom i odaje počast Drugog svjetskog rata, nažalost u BiH još uvijek svjedočimo da fašističke i hegemonističke ideologije nisu poražene”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Nemarom za groblje pokazivao se nemaran odnos prema antifašizmu, kazao je premijer Novalić, vjerujući da će ovo groblje podsjećati sve Mostarce na vremena jedinstva.

“Nadam se da će Partizansko groblje nastaviti da spaja, umjesto da razdvaja. Kroz njegovo obnavljanje dokazali smo našu opredjeljenost da čuvamo i njegujemo najslavnije trenutke naše istorije. Ovdje naravno nećemo stati, Vlada FBiH će i dalje nastaviti da ulaže u obnavljanje svih istorijskih spomenika na prostoru FBIH”, poručio je Novalić.

Izrazivši impresioniranost ovom monumentalnom građevinom, šef delegacije Evropske unije u BiH, Lars-Gunnar Wigemark naglasio je da je potrebno stalno se podsjećati na antifašističke vrijednosti.

“Njegov kreator je rekao da je Partizansko groblje napravljeno po uzoru na sam Mostar kako bi nas podsjećalo na univerzalne vrijednosti. Bogdanović je kazao da svaki kamen priča priču mladih koji su dali svoje živote u najtežim vremenima za Evropu.”

Tako se od danas ovaj spomenik, koji bi trebao upotpuniti turističku ponudu grada, ponovo vraća građanima. Nadaju se da će postati okupljalište svih generacija, ali i neizostavna destinacija turistima koji posjete Mostar.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.