Ujić za N1: Izmjestiti migrante iz urbanih sredina

Vijesti 10. maj 201815:41 > 17:36
Služba za poslove sa strancima

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima za N1 je kazao da će institucijama BiH na sastanku naredne sedmice predložiti da se migranti iz urbanog dijela Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona premjeste na druge lokacije, te da taj problem ne mogu rješavati agencije - nego je potrebno uključenje zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Za N1 je u telefonskom razgovoru potvrdio da je od 1. januara do danas, 10. maja, Služba za poslove sa strancima registrovala 3.449 ilegalnih migranata.

“Najveći broj pripada državljanima Sirije, 720, Pakistana 550, Libije 300, Avganistana 245, Irana 217, Iraka 170 i tako dalje”, izavio je za N1.

 Ko vodi brigu i čija su oni nadležnost?

“Nadležnost dijele dvije-tri agencije u BiH. Povećan je priliv migracija. Jedini problem je smještaj. Što se tiče registracije, otisaka, biometrije, utvrđivanja identiteta – to radi Služba za poslove sa strancima”, kazao je Ujić.

Smještajni kapaciteti su najveći problem.

“U Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom Kantonu je najveći pritisak, po našim procjenama 600 do 800 u Sarajevu, a u USK 600 migranata”, naveo je.

On je kazao da je 70 posto migranata od početka godine iz BiH otišlo ka zemljama Evropske unije.

Građani su zabrinuti, tim više zbog informacija o napadima i problemima koje uzrokuju migranti u BiH, trebamo li strahovati od eskalacije problema?

“Strah kod građana postoji. Neadekvatan smještaj i pojavljivanje u parkovima i haustorima stvara nervozu i zabrinutost kod građana. U ponedjeljak je sastanak kojije inicirao predsjedavajući Savjeta ministara. Služba za poslove sa strancima je spremila prijedlog hitnih mjera koje treba poduzeti i sa fokusom na propusnost granice BiH”, naveo je Ujić za N1.

“Predložit ćemo da se svi migranti iz urbanog dijela Sarajeva izmjeste u druge dijelove, van grada, gdje će imati sve moguće uslove po EU standardima, od zdravstvene zaštite pa nadalje. Pokušat ćemo iznaći rješenja za USK. Mi možemo samo dati prijedlog, potrebna su novčana sredstva”, naveo je Ujić.

Pojasnio je Službi za poslove sa strancima nedostaje kapacitete, Graničnoj policiji također, te je izrazio nadu da će sastanak u ponedjeljak dovesti do rješenja.

“Problem migracija ne može riješiti jedna ili dvije agencije u BiH. Zemlje moraju zajedno raditi i sa EU. Nama migranti dolaze iz Grčke, koja je u EU, a dolazi u BiH koju koriste kao rutu. BiH sama ne može ovo riješiti, treba pomoć i EU agencija i ostalih zemalja Zapadnog Balkana”, naveo je Ujić u razgovoru za N1.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima za N1 je kazao da će institucijama BiH na sastanku naredne sedmice predložiti da se migranti iz urbanog dijela Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona premjeste na druge lokacije, te da taj problem ne mogu rješavati agencije – nego je potrebno uključenje zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.