Karijera bez dana na birou: BiH fali 6.000 IT stručnjaka

Vijesti 10. maj 201816:29 > 17:19
Shutterstock

Softverska industrija ima mnogo potencijala u BiH ističu učesnici druge konferencije o potencijalima softverske industrije.

Kazali su kako je najveći izazov sa kojim se suočavaju kompanije nedostatak kadra. U ovom trenutku nedostaje nam 6.000 IT stručnjaka.

Mladi, obrazovani IT stručnjaci često se odlučuju posao potražiti van BiH. Izazov je pronaći način da se zadrže mladi u BiH koji se bave ovim poslovima ali i pružiti dobre uslove kako ne bi otišli u inostranstvo.

“Mislim da svi kao društvo, uključujući javne institucije i privatni sektor dugujemo mladim ljudima puno organizovaniji i kvalitetniji sistem kako bi oni uspjeli da izgrade uspješe karijere a time će pomoći i društvu i privredi”, naveo je Dragan Ninić iz kompanije LANCO.

BiH godišnje školuje oko 300 IT stručnjaka, dok pojedini gradovi kao što je npr. Temišvar u Rumuniji godišnje školuje 1.200 IT stručnjaka.

“Jedna od stvari o kojoj dosta pričamo jesu upisne kvote na fakultetima, razumijem da to zahtijeva neku reformu obrazovanja, imamo sluha za to ali nama trebaju ti rezultati danas, ne sutra jer ako odlazi 10 % programera, educiramo još 10% mi smo konstantno na nekoj nuli i kako ćemo onda privući strane investicije”, rekao je Haris Memić iz Upravnog odbora Bit Alijance.

Memić ističe kako softverska industrija sama može napraviti mali napredak, dok uz podršku države taj napredak može biti značajan. Naveo je primjer Bugarske koja je u prošloj godini izvezla oko milijardu eura ICT produkta, dok je BiH izvezla oko 200 miliona eura, ali da ta razlika sa potencijalima u BiH ne bi trebala biti tolika.

“Ako pričamo o brendu BiH, ako je želimo brendirati kao zemlju, iz ovog ministarstva radimo u dva smjera. Transportna infrastruktura svakako čini jednu zemlju brendom i naravno komunikacijske i digitalne tehnologije čine sa druge strane. Ovo su pioniri i nova generacija narednom periodu zajedno sa državnim institucijama pomjeriti neke granice koje su do sada bile nepremostive”, rekao je Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Učesnici konferencije ističu kako je softverska industrija šansa za mlade ali i ekonomiju BiH. Poruka mladima je da ukoliko se odluče karijeru graditi u softverskoj industriji, nijedan dan neće provesti na birou.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.