Jedan kriterij za Tursku i Njemačku, a drugi za Hrvatsku?

Vijesti 10. maj 201817:18 > 17:18
N1

Njemačka je u potpunosti svjesna potencijalne opasnosti i nestabilnosti do koje može doći nakon izbora u BiH i ona to želi spriječiti, prije svega, zato što joj je stalo do mira i stabilnosti u cijelom regionu, kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Njegova dvojica kolega zadovoljna sinoćnjim su

Jučer u Berlinu, a danas već u Sarajevu…članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić. Dvojica od njih zadovoljni susretom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
No treći nije dijelio to zadovoljstvo.

“Ja sam vrlo zabrinut, to sam ponovio i tamo. I jesu drugi rekli da sam ja možda previše zabrinut, ali moje procijene u prošlosti su se pokazale vrlo tačnim. Ja mislim da mi vrlo ozbiljno ulazimo u jednu doboku krizu i mislim da Njemačka to vrlo dobro zna. Ne bi bilo tog sastanka da nema tog osjećaja”, tvrdi Ivanić.

A sve zbog neusvajana izmjena Izbornog zakona BiH. Stoga je Merkel za rješavanje ovog pitanja ponudila i pomoć njemačkih stručnjaka.

“Mislim da smo ostavili jednu korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo odnose u Bosni i Hercegovini kako nakon izbora ne bi bilo krize koju mnogi predviđaju i zbog toga što nismo na vrijeme promijenili Izborni zakon. I tu je gospođa Merkel rekla da nastoji sa svojim suradnicima biti na neki način potpora i pronaći rješenje kako najmalobrojniji narod legitimno može birati svoje predstavnike”, kaže Dragan Čović.

No kakav god dojam da su ostavili, neke stvari sa sastanka su preušutili, smatraju ovdašnji analitičari.

“I to što je u suštini bio razlog njihovog odlaska i što je bio razlog ovakvog hitnog poziva gospođe Merkel na razgovor. Znamo koliko je ona zauzeta i da ne poziva ljude samo tako…poziva ih ako imaju jako velike uspjehe ili ako su negdje nešto pogriješili, ako zapinju. Očito je kod nas ovo drugo u pitanju”, ocjenjuje Ivana Marić, politička analitičarka.

Ivanić poručuje prešutili ništa nisu.

“Svi ti koji misle da bi zbog toga gospođa Merkel trebala držati predavanja, ti je ne poznaju, nije u pitanju takva osoba. Ona je tražila od nas kako može pomoći. I nije nikom prijetila”, otkriva Ivanić.

Ali je pitala o Erdoganovom skupu u Sarajevu.

“Dakle pitala je da li će on doći , da li će imati predizborni skup, da li smo ga mi pozvali i tako dalje. Ja sam joj odgovorio da se radi o skupu mislim turskih i europskih demokrata, na kojem će biti gospodin Erdogan i ja s njim. Da je on prijatelj BiH”, kaže Bakir Izetbegović.

Jučerašnji sastanak bio je u fokusu bh. medija, ali ne i njemačkih, potvrdila je za našu televiziju Marina Martinović, novinarka DW-a.

“Nije se nešto ni prije sastanka ni pisalo niti izvještavalo. Jučer sam isto pratila pres konferenciju i hoće li neki medij izvjestiti o tome, međutim moram priznati da se nije puno izvijestilo o tome. Skoro ništa”, ističe Martinović.

Ali čini se jeste u susjednoj Hrvatskoj.

“Gospođa Merkel kaže sinoć, citiram: Treba nam žurno potrebna reforma Izbornog zakona. Kada to ona kaže, kada to kaže gospodin Erdogan, onda je to legitimno, kada to kaže netko iz Hrvatske, onda je to problematično”, ocjenjue Miro Kovač.

I za sada još uvijek neriješeno pitanje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.