Trebinjci iznenađeni odlaskom vladike Grigorija u Njemačku

Vijesti 10. maj 201818:10 > 19:00
ATV

Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je dosadašnjeg Episkopa zahumsko - hercegovačkog Grigorija za novog Episkopa frankfurtskog i sve Njemačke. Saopšteno je ovo nakon što je Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve završio svoje redovno višednevno zasijedanje.

O ovom izboru nije saopšteno više detalja.

Vijest o izboru dosadašnjeg Episkopa zahumsko-hercegovačkog za novog Episkopa frankfurtskog i sve Njemačke munjevito se proširila Hercegovinom. Građani iznenađeni informacijom da vladika Grigorije, nakon 26 godina boravka na tim prostorima i 19 godina službe u eparhiji, iz Bosne i Hercegovine odlazi u Njemačku.

Građani Trebinja su nam kazali:

– “Mislim da je stvarno što se tiče vladike, da je bio ok vladika. Koliko znam u njegovom mandatu su već počele i neke nove gradnje oko Tvrdoša da se rade i vinogradi i to. Mislim da je ok bio”;

– ”Da nam je mnogo žao. Zaista je, bar što se mene tiče, vrlo cijenjen bio i uvažavan. Mnogo pametan čovjek”;

– “Ne znam, meni je jako pristojan, dosljedno se ponašao. Ne znam šta bih loše rekla”;

– “Mislim da je šteta za ovaj grad što odlazi, mnogo je toga donio, ali nastaviće neko drugi”.

Jeromonah Dimitrije Rađenović – njegov je nasljednik. On je sabrat manastira Tvrdoš kraj Trebinja gdje vladika Grigorije često boravi. Dok se čeka povratak vladike iz Beograda, njegovi bliski saradnici smatraju da je za komentar – još rano.

Gostujući u emisiji Pressing prije godinu dana vladika Grigorije objašnjavao je tadašnje neprihvatanje pozicije mitropolita dabrobosanskog.

“Ja sam samo na taj prijedlog koji je patrijarh iznio da on misli, što je meni velika bila radost i čast, da sam ja pogodna ličnost za taj položaj visoki – da sam ja tada ustao i rekao da nisam završio crkvu u Mostaru, da, mnogo volim Hercegovinu, da ne mogu da ostavim tamo ljude sa kojima sam proveo život, 25 godina sam sveštenik u Hercegovini, dakle pola života. Svi ti monasi, monahinje su na neki način moji srodnici duhovni i ne mogu tek tako lako da sad kažem – ovo ostavljam, ovo uzimam”, rekao je tada vladika Grigorije.

Stilom života vladika Grigorije odavno je stekao epitet – nesvakidašnjeg episkopa. Voli fudbal, boks, tenis, košarku…

“Tenis igram već 7-8 godina, ovaj veliki zato što ne mogu više da igram fudbal više jer sam ostario. Volim sve te stvari koje prosto me relaksiraju i pomalo daju mogućnost da izađem iz onoga što mi je svakodnevica.”

Kritičari mu često spočitavaju da se više bavi biznisom, nego Crkvom, da ima bliske veze sa političarima i da je komercijalizovao svoje djelovanje. Takve tvrdnje je negirao. U javnosti je odjeknula i vijest o iftaru koji je 2016. organizovao za muslimane tokom svetog mjeseca Ramazana, te slike obilaska stratišta zajedno sa drugim članovima Međureligijskog vijeća BiH.

Vladika Grigorije izjavio je da je Beograd jedino mjesto gdje bi iz Hercegovine rado otišao da služi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.