Govedarica: Mislim da je David Dragičević ubijen

Vijesti 10. maj 201822:29 > 22:34
N1

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je večeras da on smatra da je 21-godišnji mladić iz Banjaluke David Dragičević ubijen i da je entitetski MUP neprofesionalo vodio istragu o tom slučaju.

“Kada vidim sve one slike koje su se pojavile, a koje se ne nalaze u raznim predmetnim spisima, kada vidim kako ste radili neprofesionalno istragu, onda ja mislim da je David Dragičević ubijen. To je moje mišljenje.
 Mnogi nemaju hrabrosti da iznesu svoje mišljenje”, rekao je Govedarica tokom rasprave u NSRS na posebnoj sjednici na kojoj se raspravlja o smrti mladića.

On je istakao da bez sumnje entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač zna šta se sve desilo u slučaju smrti Davida Dragičevića.

“Budućnost ovoga naroda zavisi od toga da li ćemo doći do istine i pravde. 
Nemam namjeru da budem istražilac ni tužilac ni sudija. Ali jesam razuman čovjek koji ima svoje mišljenje”, kazao je Govedarica.

On je naveo da u vezi sa istragom o smrti mladića ima mnogo pitanja za ministra policije, naglašavajući da bi u civilizovanim društvima Lukač morao da bude smijenjen i da bude optužen za ometanje istrage.

“Ali mi ne živimo u civilizovanom društvu”, ocijenio je šeg poslaničkog kluba SDS-a.

U Banjaluci se danas održava posebna sjednica Narodne skupštine RS na zahtjev opozicionih poslanika, na kojoj se razmatra dokument o stanju bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj – “Pravda za Davida – pravda za sve”.

Poslanicima se na početku obratio otac stradalog mladića Davor Dragičević, koji je naveo da je njegov sin otet, brutalno mučen, silovan, udavljen i na kraju bačen u kanalizaciju.

On je optužio vrh policije RS i tužioca Dalibora Vreću, kao i patologa Željka Karana, da su pokušali da zataškaju ubistvo.

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir rekao je da tužilaštvo sa novim timom MUP-a vodi novu istragu o smrti Davida Dragičevića, te da su obdukcioni nalazi poslati na vještačenje u Zagreb.

Mladić David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Dva dana kasnije, 26. marta, načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić izjavio je da se mladić u noći kada je nestao prvo potukao sa grupom mladića, potom opljačkao jednu kuću u naselju Lauš, a potom upao u rječicu Crkvena.

On, kao i direktor entitetske policije i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, izjavili su potom u nekoliko navrata da u smrti mladića nema elemenata krivičnog djela.

Od 26. marta svako večer u 18 časova na Trgu Krajine u Banjaluci se skuplja nekoliko hiljada građana tražeći istini o smrti mladića i pravdu za njega.

Osnovana je i Facebook grupa “Pravda za Davida” koja trenutno broji više od 230 hiljada članova.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.