Ahmetović o migrantima: Već imamo problem u BiH

Vijesti 11. maj 201810:59 > 11:49
N1

Sadik Ahmetović, zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, je ukazao da institucije BiH moraju uspostaviti kontrolu nad prilivom izbjeglica i migranata. "Ako se država aktivno uključi, nemamo problem, ako ga već imamo. Bojim se da problem već imamo", rekao je Ahmetović.

Pozvao je građane na solidarnost prema migrantima i izbjeglicama i da institucije već danas naprave operativni plan za migrantsku krizu.

“Vijeće ministara BiH, entitetske, kantonalne vlade trebaju hitno, već danas, a ne u ponedjeljak da naprave operativni plan da se migrantska kriza stavi pod kontrolu. Ako migrantska kriza bude pod kontrolom institucija BiH, nećemo imati problem”, rekao je.

Upozorio je da BiH ima stari operativni plan.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH tvrdilo da je BiH spremna za ovu vrstu problema.

“2015. je ovo bio evropski problem. Zemljama Balkana kao ruti kretanja migranta je pomagala Evropska unija. Po mojim informacijama, Vijeće ministara BiH je tvrdilo da je sve spremno, da BiH u ovaj problem ulazi spremna”, istakao je Ahmetović.

Naglasio je da je postojeći plan zastario jer ne postoje kapaciteti za ovu vrstu problema.

“Naravno da su institucije zakazale. Pozivam ih da naprave operativni plan. Migrantski problem se mora kontrolisati kako bi te ljude prihvatili na human način”, kazao je.

Ahmetović je podsjetio da je Nezavisni blok imao inicijativu da se u Parlamentarnoj skupštini raspravlja o migrantskoj krizi, ali da nisu dobili podršku da se to radi po hitnom postupku. 

“O razlozima zašto su odbili da raspravljaju o tome po hitnom postupku, morate pitati njih. Ovaj nas je problem zadesio zato što aktuelna vlast ne zna šta raditi sutra i da predvidi probleme koji su već viđeni u Evropi”, objasnio je.

Ukazao je da BiH ima ugovore o readmisiji i da je možda politika pojedinih država da propuštaju migrante i izbjeglice preko svojih granica, kako bi na taj način rješile problem.

“Kako prolaze i dolaze do BiH, možda može biti politika pojedinih zemalja da ne ostanu u njihovim zemljama. Možemo o tome špekulisati. Najlakše je da jedna država otvori granicu. Mi smo zemlja koja najvećim dijelom graniči sa Evropskom unijom. Te granice se od 2015. godine strožije kontrolišu. I sami znate da Evropska unija ima podijeljene stavove o ovom problemu. Ovo može postati veliki balkanski problem”, zaključio je Ahmetović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.